Toţi facem asta, dar nimeni nu ştie cu adevărat DE CE

Publicat: Miercuri, 25 Februarie 2015 14:58 // Actualizat: Miercuri, 25 Februarie 2015 14:58 // Sursa: romaniatv.net

Căscatul este un gest pe care îl face toată lumea. Când suntem plictisiţi, obosiţi, somnoroşi sau abia ne-am trezit, acesta ne dă de gol imediat, dar adevăratul motivul pentru care facem asta e foarte puţin cunoscut.

Multă vreme s-a crezut că este un act reflex ce ar avea scopul de a asigura mai mult oxigen organismului, dat fiind că o cantitate mai mare de oxigen măreşte viteza de circulaţie a sângelui, întăreşte muşchii şi ne mai ţine în "alertă" pentru o vreme.

Altă variantă este aceea că a căsca este un mod de a controla temperatura creierului. El arde o treime din caloriile organismului şi, în consecinţă, produce căldură care trebuie eliminată cumva. Căscând, creştem fluxul de sânge din creier şi astfel se produce răcirea.

Toată lumea ştie - căscatul este molipsitor. Anumiţi cercetători susţin că rolul contagiunii este acela de a aduce pe cei prezenţi la un loc, într-un anume moment, la aceeaşi stare fizică şi psihică, un fel de element reglator al comunităţii. Împotriva opiniei comune, căscatul nu este un semn al dorinţei de somn. De fapt, producându-se răcirea creierului se asigură eficienţa funcţionării acestuia, deci organismul nu se pregăteşte pentru odihnă.

Sursa: scientia.ro

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
căscat de ce scascam organism uman
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
25 feb 17:02
...acesta ne dă de gol imediat, dar adevăratul motivul pentru care facem asta e foarte puţin cunoscut. Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
25 feb 15:25
...obosiţi, somnoroşi sau abia ne-am trezit, acesta ne dă de gol imediat, dar adevăratul motivul pentru care …read more ...
1
EUR
4.8741
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H