Toţi facem asta, dar nimeni nu ştie cu adevărat DE CE

Căscatul este un gest pe care îl face toată lumea. Când suntem plictisiţi, obosiţi, somnoroşi sau abia ne-am trezit, acesta ne dă de gol imediat, dar adevăratul motivul pentru care facem asta e foarte puţin cunoscut.

25 feb. 2015, 12:58
Toţi facem asta, dar nimeni nu ştie cu adevărat DE CE

Multă vreme s-a crezut că este un act reflex ce ar avea scopul de a asigura mai mult oxigen organismului, dat fiind că o cantitate mai mare de oxigen măreşte viteza de circulaţie a sângelui, întăreşte muşchii şi ne mai ţine în „alertă” pentru o vreme.

Altă variantă este aceea că a căsca este un mod de a controla temperatura creierului. El arde o treime din caloriile organismului şi, în consecinţă, produce căldură care trebuie eliminată cumva. Căscând, creştem fluxul de sânge din creier şi astfel se produce răcirea.

Toată lumea ştie – căscatul este molipsitor. Anumiţi cercetători susţin că rolul contagiunii este acela de a aduce pe cei prezenţi la un loc, într-un anume moment, la aceeaşi stare fizică şi psihică, un fel de element reglator al comunităţii. Împotriva opiniei comune, căscatul nu este un semn al dorinţei de somn. De fapt, producându-se răcirea creierului se asigură eficienţa funcţionării acestuia, deci organismul nu se pregăteşte pentru odihnă.

Sursa: scientia.ro