Toți proprietarii de câini și pisici trebuie să știe! Decizia care îți poate aduce amenzi colosale

O femeie din județul Dâmbovița, proprietară de câini și pisici, a primit o amendă colosală, de 12.000 de lei. Oamenii legii i-au explicat ulterior de ce au amendat-o așa drastic.

13 apr. 2024, 16:45
Toți proprietarii de câini și pisici trebuie să știe! Decizia care îți poate aduce amenzi colosale

Femeia din Dâmbovița a fost drastic sancționată de oamenii legii de la Biroul pentru Protecția Animalelor cu o amendă în valoare de 12.000 de lei. Motivul a fost că au găsit în casa ei 34 de câini și de pisici în condiții neadecvate. În momentul de față, autoritățile sunt în căutarea unei fundații care să preia aceste animale și să le ofere îngrijirea de care au nevoie.

Biroul Protecția Animalelor din județul Dâmbovița a făcut verificări în localitatea Văcărești. În cadrul acestei acțiuni, la domiciliul unei femei în vârstă de 53 de ani au fost descoperiți nici mai mult, nici mai puțin decât 17 câini și 17 pisici.

Citește și Care şoferi cu categoria B sunt obligaţi să-şi schimbe permisul. Altfel nu mai au voie să conducă pe şosele

„S-a constatat că proprietarul animalelor nu a respectat obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie, următoarele: un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, îngrijire şi atenţie, precum şi asistenţă medicală, motiv pentru care femeia a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 12.000 de lei”, a transmis Poliţia judeţeană Dâmboviţa.

Polițiștii fac eforturi ca să găsească o asociație sau fundație care să preia responsabilitatea animalelor și să le ofere îngrijire adecvată.

Legea controversată pentru cei care vor să dețină câini, pisici sau alte animale de companie

O lege controversată le impune celor care vor să aibă un animal de companie să obțină mai întâi consimțământul vecinilor. Dacă nu obțin acel consimțământ există riscul ca proprietarii să fie acționați în justiție.

Curtea de Apel Timișoara a emis, acum trei ani, o decizie finală, stabilind că persoanele ce dețin animale de companie în apartamente trebuie să obțină consimțământul vecinilor înainte să adopte definitiv un câine sau o pisică.

Decizia a fost rezultatul unei situații în Timișoara, când o femeie a contestat în fața instanței o hotărâre a Consiliului Local Timișoara, care impunea obligația ca proprietarii de animale de companie să obțină aprobarea vecinilor pentru a deține un animal de companie. Femeia a argumentat că această regulă îi încalcă dreptul la proprietate privată.

Citește și Cadastru gratuit de la primărie. Cine poate beneficia de această măsură și ce acte sunt necesare

Inițial, femeia a obținut o decizie favorabilă din partea Tribunalului din Timișoara, dar ulterior verdictul a fost anulat de Curtea de Apel, care a concluzionat că decizia Consiliului Local este în conformitate cu legea și este valabilă. Precedentul stabilit de această hotărâre poate fi utilizat acum în orice alt litigiu din România legat de păstrarea animalelor de companie în blocuri.