Toţi proprietarii de centrale de apartament vor plăti mai mult încălzirea

Proprietarii de apartamente debranşate de la sistemul de încălzire centralizată ar putea fi obligaţi să contribuie la costurile cu încălzirea spaţiilor comune ale blocului, potrivit unei decizii la nivelul justiţiei europene.

07 dec. 2019, 11:37
Toţi proprietarii de centrale de apartament vor plăti mai mult încălzirea

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât joi că Dreptul Uniunii nu se opune unei reglementări naţionale care prevede că fiecare proprietar al unui apartament dintr-o clădire aflată în proprietate comună este obligat să contribuie la costurile încălzirii părţilor comune, scrie Adevărul.ro.

Decizia CJUE a fost dată într-un caz din Bulgaria, dar se aplică la nivel european. Instanța a hotărât că alimentarea cu energie termică a instalaţiei interioare şi, implicit, a părţilor comune ale unei clădiri aflate în proprietate comună, efectuată ca urmare a unei decizii de racordare a acestei clădiri la încălzirea centralizată adoptate de coproprietatea acesteia, conform dreptului naţional, nu constituie o furnizare nesolicitată de energie termică centralizată.

Curtea a concluzionat că, ţinând cont de marja largă de manevră de care dispun statele membre în stabilirea metodei de calcul privind consumul de energie termică în clădirile aflate în proprietate comună, Directivele europene nu se opun ca respectivul calcul al căldurii emise de instalaţiile interioare dintr-o astfel de clădire să se facă în mod proporţional cu volumul încălzit aferent fiecărui apartament, indiferent dacă este sau branșat la sistemul centralizat.