Toți românii care stau la bloc trebuie să știe! Care este ultima zi în care poți să depui cererea pentru ajutorul de încălzire

Dacă locuiești la bloc și te încadrezi la această categorie de persoane, însă ai uitat să depui cererea pentru sprijinul financiar, trebuie să știi că mai ai o șansă. Iată despre ce este vorba.

16 nov. 2023, 08:40
Toți românii care stau la bloc trebuie să știe! Care este ultima zi în care poți să depui cererea pentru ajutorul de încălzire
Toți românii care stau la bloc trebuie să știe! Care este ultima zi în care poți să depui cererea pentru ajutorul de încălzire

Persoanele care locuiesc la bloc în România și nu au depus încă cererile pentru ajutorul la încălzire au o șansă în continuare să aplice pentru el. Această formă de sprijin este destinată persoanelor aflate în situații vulnerabile în sezonul rece, între 1 noiembrie 2023 și 31 martie 2024.

Citește și: Românii pot pierde ajutorul de încălzire. Greşeala care te lasă fără banii de căldură

Cu toate că termenul limită inițial pentru depunerea cererilor a fost 15 octombrie, cei care îndeplinesc criteriile de eligibilitate încă mai pot solicita sprijin, cu mențiunea că cererile depuse după această dată nu vor primi suma maximă a ajutorului pentru încălzire.

Conform prevederilor legale, consumatorii aflați în situații vulnerabile trebuie să depună o cerere însoțită de o declarație personală care să includă informații despre componența familiei, veniturile acesteia și modul de încălzire utilizat. Aceste documente pot fi depuse la primăria localității în care se află locuința, fie individual, fie prin intermediul asociațiilor de proprietari sau locatari. Termenul obișnuit de depunere a acestora este până la 15 octombrie a fiecărui an.

Primarul emite un singur răspuns la solicitări pentru întreaga perioadă de acordare a sprijinului, comunicând decizia beneficiarilor până la 15 noiembrie. Cu toate acestea, cei eligibili care nu au reușit să depună cererea în termenul stabilit inițial mai au o șansă. Aceștia pot beneficia de o sumă redusă în funcție de perioada pentru care se solicită sprijinul, cu condiția ca documentele să fie depuse până la data de 20 a lunii respective pentru a primi ajutor începând cu acea lună. Dacă depunerea are loc după această dată, sprijinul va fi acordat începând cu luna următoare.

Există o excepție pentru beneficiarii de ajutor social ale căror drepturi sunt stabilite începând cu luna în care depun cererea, indiferent de data acesteia. Conform Legii 226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili de energie, familiile cu venituri nete lunare sub 1.386 de lei per membru sau persoanele singure cu venituri lunare de până la 2.053 de lei pot solicita acest ajutor.

Citește și: Cine beneficiază de ajutorul de încălzire pentru iarna 2023-2024. Banii intră în cont din 1 noiembrie, ce documente sunt necesare şi unde se depun