Românii pot primi 10.000 de euro din partea statului. Ce trebuie să faci ca să iei banii

Oamenii de afaceri debutanti pot cere online ajutor de la stat de pana la 10.000 de euro, pentru investitii, in Programul SRL-D 2015, deschis, joia trecută, de Directia Politici Antreprenoriale din subordinea Ministerului Energiei, Mediului de Afaceri si Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

14 sept. 2015, 13:45
Românii pot primi 10.000 de euro din partea statului. Ce trebuie să faci ca să iei banii

Aplicatia electronica prin care se poate accesa programul a fost deschisa pe site-ul Directiei Directia Politici Antreprenoriale si Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii , poate fi accesată AICI. Aplicatia va fi activa pana in data de 24 septembrie, ora 20.00, potrivit Directiei.

Citeşte şi IMPRESIONANT. O femeie a găsit un PLIC cu BANI pe jos şi a sunat la poliţie

Prin implementarea programului in anul 2015, Guvernul estimeaza ca va acorda ajutor de minimis unui numar de minim 430 de SRL-uri debutante, pentru a face investitii. Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2015, aprobat prin anexa nr. 3/36/26 la Legea nr. 186/2014 a Bugetului de Stat pe anul 2015 este de 19.300.000 lei, cu posibilitatea suplimentarii, pentru acordarea de alocatii financiare nerambursabile, se arata in Procedura.

Prin program, SRL-D-urile vor putea obtine un ajutor nerambursabil de la stat de pana la 10.000 de euro, reprezentand o intensitate a finantarii de 50%. 

Aceasta inseamna ca pentru o finantare de 10.000 de euro de la stat (suma maxima), firma beneficiara va trebui sa aiba disponibili de la bun inceput 20.000 de de euro: 10.000 de euro pentru a acoperi partea 50% din cheltuielile cu investitia si inca 10.000 de euro pentru a face restul de cheltuieli (50%) care ulterior ii vor fi decontate de stat prin acest ajutor de minimis de pana la 10.000 de euro.

Pentru a primi ajutor de minimis, firma trebuie sa fie detinuta de 1 pana la 5 asociati, cu totii antreprenori debutanti. Antreprenor debutant este acela care nu are si nu mai avut nicio firma , nu a fost nici macar actionar minoritar in vreo companie, nici macar cu pachet de actiuni nesemnificativ.

De asemenea, nici cei care au derulat activitate ca persoana fizica autorizata (PFA), dupa cum a explicat anterior, pentru StartupCafe, secretarul de stat Anca Ionescu.

Prin acest ajutor, firmele beneficiare trebuie sa faca investitii in active corporale si necorporale, ca:

– terenuri pentru realizarea de constructii/ amenajare efectuate in cadrul proiectului, destinate activitatii pentru care s-a solicitat finantarea, achizitionarea de  terenuri fara constructie/ amenajare efectuate in cadrul proiectului nu reprezinta cheltuiala eligibila in Program,
– amenajararea pe terenuri  inchiriate / concesionate  pentru realizarea activitatilor proiectului reprezinta cheltuiala eligibila numai pentru realizarea activitatilor sportive, recreative si distractive

 

Mai multe detalii pe startupcafe.ro.