Toţi românii trebuie să ştie asta. Măsura pe care vrea să o ia Comisia Europeană. Cumpărăturile cu bani cash ar putea fi limitate!

O decizie controversată vine de la vârful reprezentanţilor europeni. Comisia Europeană doreşte să plafoneze la 10 mii de euro cumpărăturile cu plata în numerar în toată Uniunea Europeană.

18 mai 2021, 09:22
Toţi românii trebuie să ştie asta. Măsura pe care vrea să o ia Comisia Europeană. Cumpărăturile cu bani cash ar putea fi limitate!

Toţi românii trebuie să ştie asta. Decizia vine în ideea de a combate spălarea de bani obţinuţi prin activităţi ilegale, potrivit comisarului pentru servicii financiare, citat de digi24.ro. Această măsură ar putea fi cuprinsă într-un pachet cu noi iniţiative împotriva spălării de capitaluri, pe care Comisia Europeană îl va prezenta în luna iulie.

Toţi românii trebuie să ştie asta. Măsura pe care vrea să o ia Comisia Europeană. Cumpărăturile cu bani cash ar putea fi limitate!

Măsură ar putea

fi introdusă într-un pachet cu noi iniţiative împotriva spălării de capitaluri, pe care Comisia Europeană îl va prezenta în luna iulie. Cea mai mare parte a câştigurilor provenite din activităţi infracţionale sunt în numerar, iar capitalul este apoi investit în proprietăţi sau bunuri de valoare mare pentru a disimula originea ilegală a banilor.

Este motivul pentru care normele europene în vigoare împotriva spălării de bani se aplică deja operatorilor care fac sau primesc plăţi de peste 10.000 de euro. Bruxellesul vrea să stabilească însă o regulă generală în Uniunea Europeană care să impună o limită maximă de 10.000 de euro pentru plăţile în numerar.  Va fi creată şi o nouă instituţie europeană ce va avea în atribuţii lupta împotriva spălării de bani şi actualizarea sau armonizarea normelor în această privinţă.

Comisarul McGuinness a subliniat că cea mai mare parte a câştigurilor provenite din activităţi infracţionale sunt în numerar, care apoi este investit în proprietăţi sau bunuri de valoare pentru a disimula originea ilegală a banilor, motiv pentru care normele europene în vigoare împotriva spălării de bani se aplică deja operatorilor care fac sau primesc plăţi de peste 10.000 de euro.

Însă aceste reguli „nu funcţionează bine”, astfel că Bruxellesul studiază „stabilirea în întreaga UE a unei limite maxime de 10.000 de euro pentru plăţile în numerar”, deşi unele statele membre au plafoane chiar sub această sumă, a explicat comisarul european.

Un plafon de 10.000 de euro, a argumentat McGuinness, este „suficient de înalt pentru a nu pune sub semnul întrebării euro ca monedă de schimb legală şi nici nu va afecta incluziunea financiară”, iar în acelaşi timp este „suficient de redus pentru a face mai dificil pentru delincvenţi să spele mari sume în numerar”.

Citeşte şi: Florin Cîţu, acuzat c-ar ascunde angajamentul luat faţă de Comisia Europeană. „Pensiile, salariile si alocațiile rămân înghețate până în anul 2024”