Totul despre FERTILIZAREA IN VITRO. Vezi care sunt RISCURILE şi şansele de reuşită

Fertilizarea in vitro, o procedură medicală complexă, ajută cuplurile care nu pot procrea pe cale naturală din diverse motive. Medicul specialist în obstetrică ginecologie, Andreea Veliscu, vine în ajutorul cititorilor RomaniaTV.net cu câteva informaţii utile în ceea ce priveşte această intervenţie.
Marilena Vili
16 iul. 2014, 08:33
Totul despre FERTILIZAREA IN VITRO. Vezi care sunt RISCURILE şi şansele de reuşită

Într-un interviu acordat RomaniaTV.net, Andreea Veliscu, medic specialist obstetrică ginecologie şi doctor în ştiinţe medicale, a vorbit despre ce presupune fertilizarea in vitro, care sunt şansele de reuşită şi care sunt riscurile. Totodată, medicul a menţionat că, din păcate, foarte puţini români îşi pot permite să apeleze la această procedură medicală, deoarece costurile sunt foarte ridicate, iar statul nu mai decontează intervenţia.

1. Ce este fertilizarea in vitro?

Andreea Veliscu: Fetilizarea in vitro este o procedură medicală venită în ajutorul cuplurilor care nu pot procrea pe cale naturală din diverse motive: patologie tubară (trompe afectate sau lipsa acestora), patologie masculină (spermatozoizi în numar mai mic, mai puţin activi sau cu formă modificată), endometrioză (boala care reprezintă prezenţa de celule endometriale în afara cavităţii uterine ) etc.

2. Care sunt etapele fertilizării in vitro?

A. V.: Fertilizarea in vitro presupune o serie de analize ale cuplului premergătoare începerii procedurii: unele sunt standard, altele individualizate în funcţie de problemele pacienţilor. Există mai multe tipuri de protocoale de stimulare: protocol lung care presupune începerea administrării de medicamente în ziua 21 a ciclului şi protocol scurt (cu agonist sau antagonist) care se începe în primele zile de menstruaţie. Durata stimulării este variabilă, dar media de zile este de 10. Pe parcursul stimulării pacienta se va prezenta la medic de mai multe ori pentru analize hormonale şi pentru ecografie (doctorul evaluează răspunsul la tratament).

Urmează puncţia ovariană prin care se extrag ovocitele. Acestea ajung în laborator unde embriologul le „pune în legătură” cu spermatozoizii, astfel apărând embrionii. Transferul acestora în uterul mamei se face la 48 de ore, 72 de ore sau 5 zile (blastocisti). La 10-12 zile de la embriotransfer se dozează Beta HCG (hormon de sarcină) pentru a vedea reuşita procedurii.

3. Cum sunt selectate pacientele pentru această procedură?

A. V.: Pacientele trebuie să aibă indicaţie de fertilizare in vitro, să poată din punct de vedere medical să susţină o sarcină fără a-i pune în pericol sănătatea şi bineînţeles să nu aibă contraindicaţii pentru administrarea medicamentelor sau a procedurii în sine.

4. Care sunt riscurile procedurii?

A. V.: Cel mai important risc este sindromul de hiperstimulare ovariană care apare de obicei la femei cu rezervă ovariană bună, femei tinere care răspund la medicaţie mai mult decât aşteptările medicului care a prescris tratamentul. În cazurile mai grave se poate renunţa la embriotransferul în ciclul acela, iar embrionii vor fi congelaţi. Ovarele pacientelor care trec printr-o procedură de fertilizare in vitro sunt mărite şi există pericolul de torsiune (adică rotirea ovarului în jurul pedicului vascular cu apariţia durerilor şi dacă nu se intervine chirurgical în timp util se poate ajunge la pierderea ovarului).

5. Procedura este dureroasă?

A. V.: Procedura nu doare. Puncţia ovariană pentru extragerea ovocitelor se face de obicei cu anestezie generală intravenoasă. Poate să apară discomfort abdominal în timpul stimulării şi după embriotransfer. Dacă apare sindromul de hiperstimulare ovariană sau torsiunea de ovar apar şi durerile.

6. Pacientele trebuie să urmeze anumite reguli pe parcursul procedurii?

A. V.: Răspunsul este categoric: da. Odată procedura începută pacienta trebuie să înţeleagă că trebuie să fie prezentă în anumite momente pentru analize, ecografii şi mai ales puncţie şi embriotransfer. Acestea nu pot fi amânate pentru „altă zi”. Medicaţia are doze precise care trebuie respectate.

7. Cât costă fertilizarea in vitro?

A. V.: Preţurile variază de la clinică la clinică. Doar procedura în sine (fără medicamente) poate să fie între 1.400 de euro şi 3.000 euro.

8. Fertilizarea in vitro este decontată de statul român?

A. V.: Din păcate, nu. Se încearcă revenirea subprogramului Ministerului Sănătăţii pentru fertilizare in vitro care a funcţionat pentru un an de zile şi care a fost întrerupt din lipsă de fonduri.

9. Câte femei apelează anual la această procedură? Care sunt şansele de reuşită?

A. V.: Din păcate, din cauza costurilor, puţine cupluri ajung la fertilizare in vitro (comparativ cu statele europene). Acest lucru se întâmplă în mare parte şi fiindcă fertilizarea in vitro nu se bucură de suport financiar din partea statului (nici procedura în sine, nici medicamentele). În anul 2013, în România, au fost până în 2.000 de proceduri (în Grecia, de exemplu, au fost aproximativ 12.000 de proceduri).

Şansele de reuşită variază şi ele în funcţie de patologia care a dus la fertilizare in vitro şi sunt de aproximativ 28 – 40%.

Citeşte şi 12 investigaţii medicale de făcut înainte de fertilizarea in vitro

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!