Totul despre indemnizația de însoțitor. Câți bani se dau și cine îi poate primi

Indemnizația de însoțitor este un sprijin financiar acordat de stat persoanelor cu dizabilități grave care au nevoie de asistență permanentă din partea unui însoțitor. Iată, mai jos, care este valoarea acestui ajutor și în ce condiții se acordă.
Irina Dumitrescu
13 dec. 2024, 22:10
Totul despre indemnizația de însoțitor. Câți bani se dau și cine îi poate primi

Pentru persoanele cu un handicap sever, indemnizația de însoțitor este esențială, pentru că acoperă, fie și parțial, costurile de îngrijire zilnică.

Valoarea indemnizației de însoțitor este stabilită în funcție de salariul minim brut pe economie. Conform legilor în vigoare, aceasta este egală cu 50 la sută din salariul minim brut.

Astfel, în condițiile în care salariul minim brut din România este în prezent de 3.300 de lei, indemnizația de însoțitor are valoarea de 1.650 lei lunar.

La 1 ianuarie 2025, salariul minim brut va crește la 4.050 de lei, ceea ce înseamnă că indemnizația de însoțitor va fi, de anul viitor, 2025 de lei pe lună.

Beneficiarii principali ai acestui drept sunt persoanele cu handicap grav care necesită asistență permanentă, însoțitorii angajați de autoritățile publice locale sau cei care primesc această indemnizație ca alternativă la angajarea unui asistent personal.

Conform legii, indemnizația de însoțitor se acordă direct persoanei cu dizabilitate, care își poate angaja un însoțitor, sau unui membru al familiei sau altor persoane care își asumă rolul de însoțitor, notează bzi.

Citește și MApN, comunicat privind dezinformările pe tema legii dronelor şi a misiunilor militare pe timp de pace: „Au rolul de a întreţine o stare de incertitudine şi de a induce panica în rândul opiniei publice”

Potrivit sursei citate, persoanele cu handicap grav au două variante pentru a beneficia de sprijinul unui însoțitor.

Prima variantă constă în angajarea unui asistent personal, care este plătit de primărie în baza unui contract individual de muncă. În acest caz, persoana cu dizabilitate nu primește indemnizația.

A doua variantă este aceea prin care indemnizația de însoțitor se acordă direct persoanei cu handicap, iar aceasta poate folosi banii fie a angaja pe cineva, fie pentru a-și acoperi alte cheltuieli.

Etapele de acordare a indemnizației de însoțitor

  • evaluarea dizabilității – persoana trebuie să obțină un certificat de încadrare în grad de handicap grav, eliberat de comisiile specializate din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC)
  • depunerea unei cereri pentru acordarea indemnizației se depune la primăria de domiciliu sau la DGASPC; aceasta trebuie însoțită de certificatul de handicap, actul de identitate al persoanei cu dizabilitate, actul de identitate al însoțitorului (dacă este cazul)

Conform Legii nr. 448/2006, persoanelor cu handicap grav li se garantează dreptul la asistență permanentă, fie prin indemnizație, fie prin angajarea unui asistent personal.

Alte drepturi de care beneficiază această categorie de persoane sunt scutirea de impozite pentru persoanele cu dizabilități și familiile acestora, alocațiile suplimentare în funcție de gradul de handicap și accesul gratuit la servicii sociale și medicale.

Citește și Crăciun 2024. Cât a ajuns să coste carnea de porc în măcelării. ”Prețuri nesimțite!”

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Capital.ro
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită anual în România
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost folosit. Românii n-au știut ce se ascunde în spate: Nu există gesturi gratuite
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Nicuşor Dan avertizează asupra unui posibil eşec al instituţiilor după anularea alegerilor prezidenţiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre