Totul despre indemnizația de însoțitor. Câți bani se dau și cine îi poate primi

Indemnizația de însoțitor este un sprijin financiar acordat de stat persoanelor cu dizabilități grave care au nevoie de asistență permanentă din partea unui însoțitor. Iată, mai jos, care este valoarea acestui ajutor și în ce condiții se acordă.
Irina Dumitrescu
13 dec. 2024, 22:10
Totul despre indemnizația de însoțitor. Câți bani se dau și cine îi poate primi

Pentru persoanele cu un handicap sever, indemnizația de însoțitor este esențială, pentru că acoperă, fie și parțial, costurile de îngrijire zilnică.

Valoarea indemnizației de însoțitor este stabilită în funcție de salariul minim brut pe economie. Conform legilor în vigoare, aceasta este egală cu 50 la sută din salariul minim brut.

Astfel, în condițiile în care salariul minim brut din România este în prezent de 3.300 de lei, indemnizația de însoțitor are valoarea de 1.650 lei lunar.

La 1 ianuarie 2025, salariul minim brut va crește la 4.050 de lei, ceea ce înseamnă că indemnizația de însoțitor va fi, de anul viitor, 2025 de lei pe lună.

Beneficiarii principali ai acestui drept sunt persoanele cu handicap grav care necesită asistență permanentă, însoțitorii angajați de autoritățile publice locale sau cei care primesc această indemnizație ca alternativă la angajarea unui asistent personal.

Conform legii, indemnizația de însoțitor se acordă direct persoanei cu dizabilitate, care își poate angaja un însoțitor, sau unui membru al familiei sau altor persoane care își asumă rolul de însoțitor, notează bzi.

Citește și MApN, comunicat privind dezinformările pe tema legii dronelor şi a misiunilor militare pe timp de pace: „Au rolul de a întreţine o stare de incertitudine şi de a induce panica în rândul opiniei publice”

Potrivit sursei citate, persoanele cu handicap grav au două variante pentru a beneficia de sprijinul unui însoțitor.

Prima variantă constă în angajarea unui asistent personal, care este plătit de primărie în baza unui contract individual de muncă. În acest caz, persoana cu dizabilitate nu primește indemnizația.

A doua variantă este aceea prin care indemnizația de însoțitor se acordă direct persoanei cu handicap, iar aceasta poate folosi banii fie a angaja pe cineva, fie pentru a-și acoperi alte cheltuieli.

Etapele de acordare a indemnizației de însoțitor

  • evaluarea dizabilității – persoana trebuie să obțină un certificat de încadrare în grad de handicap grav, eliberat de comisiile specializate din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC)
  • depunerea unei cereri pentru acordarea indemnizației se depune la primăria de domiciliu sau la DGASPC; aceasta trebuie însoțită de certificatul de handicap, actul de identitate al persoanei cu dizabilitate, actul de identitate al însoțitorului (dacă este cazul)

Conform Legii nr. 448/2006, persoanelor cu handicap grav li se garantează dreptul la asistență permanentă, fie prin indemnizație, fie prin angajarea unui asistent personal.

Alte drepturi de care beneficiază această categorie de persoane sunt scutirea de impozite pentru persoanele cu dizabilități și familiile acestora, alocațiile suplimentare în funcție de gradul de handicap și accesul gratuit la servicii sociale și medicale.

Citește și Crăciun 2024. Cât a ajuns să coste carnea de porc în măcelării. ”Prețuri nesimțite!”

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri