Tradiţii şi sărbători străvechi de Paştele ortodox grecesc

Paștele Ortodox este una dintre cele mai importante sărbători în Grecia, unde se celebrează Învierea Domnului și venirea primăverii cu sărbători tradiționale care sunt marcate în țară de vineri până luni.

10 apr. 2015, 10:30
Tradiţii şi sărbători străvechi de Paştele ortodox grecesc

„Paște” vine de la cuvântul evreiesc „pesah”, care înseamnă „trecere”, prin care poporul evreu celebrează eliberarea de sub jugul egiptean și trecerea prin Marea Roșie relatată de Vechiul Testament. Festivitatea este și un simbol al „trecerii” de la iarnă la primăvară și face referire la celebrările păgâne care se mențin vii după atâtea secole, potrivit Agerpres.

Una din festivitățile cele mai reprezentative în Grecia este cea desfășurată în insula Chios și care constă într-o întrecere cu petarde între cele două parohii din satul Vrondados (în grecește tunet). În secolul XIX, sub dominația otomană, comunitatea greacă ortodoxă locală nu avea acces la arme, dar în timpul Paștelui, autoritățile permiteau folosirea unui tun de către cele două parohii pentru a putea marca cu salve sărbătorile.

Spectacolul focului încrucișat durează până la miezul nopții și se estimează că în acest „schimb de focuri” se lansează între 80.000 și 120.000 de rachete între cele două parohii. Nikos Ipsilos, un localnic din Vrondados, în vârstă de 55 de ani, a declarat agenției EFE că participă de tânăr la această tradiție, subliniind că nu există „niciun fel de dușmănie între participanți”.

„Majoritatea sunt elevi de liceu, iar adulții au în jur de 30 de ani”, spune Ipsilos cu nostalgie. Materialul pirotehnic se confecționează din salitru (60 %), carbit (40 %) și sulf (20 %) iar tradiția se transmite de la o generație la alta. El spune că în ultimii ani asistă la acest schimb de petarde peste 5.000 de spectatori, între care mulți turiști din Japonia și Coreea.

În fața pericolului producerii de incendii, pompierii din localitate sunt plasați în alertă maximă iar primăria adoptă măsuri de protecție pentru case și restricționează circulația de teama accidentelor. Ipsilos își amintește că în urmă cu 15 ani a avut loc un mare incendiu la depozitul unde se țineau petardele și doi tineri au murit după ce au inhalat gaze toxice.

Un alt localnic de aceeași vârstă, Andonis Tsatsaronis, mărturisește că nu a luat parte niciodată la această întrecere și că preferă să urmărească spectacolul de pe un deal din apropiere. „Dictatura militară din anii 70 a interzis festivitatea, dar tradiția lansării petardelor de Paști a continuat, fiind considerată atunci un simbol al rezistenței, în condițiile în care poliția îi aresta pe participanți”, a povestit Tsatsaronis.

O altă insulă în care Paștele se sărbătorește într-un mod original este Corfu unde sâmbăta dinaintea Paștelui se aruncă găleți cu apă de la ferestre și care se sparg pe caldarâm. Este un mod de a celebra Învierea, iar orchestrele filarmonice locale cântă pe tot parcursul zilei.

Iar în Leonidio, o localitate din Peloponez, în noaptea de Înviere răsună cântecul Hristos a Înviat în timp ce pe cer urcă mii de baloane umplute cu aer cald, lansate din parohie.

CITEŞTE ŞI: OBICEI UNIC de Paşte: Localnicii din Alba îl respectă cu sfinţenie de zeci de ani