Tradiții și superstiții de Ziua Crucii. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă

În fiecare an, pe data de 14 septembrie, credincioșii prăznuiesc Ziua Crucii, cea mai veche sărbătoare creștină închinată cinstirii lemnului sfânt.
Filip Stan
12 sept. 2024, 16:58
Tradiții și superstiții de Ziua Crucii. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă

Pe data de 14 septembrie, în fiecare an, credincioșii sărbătoresc Ziua Crucii sau Înălțarea Sfintei Cruci. Ziua marchează singura sărbătoare cu post aspru și rugăciune care are loc în fiecare an și este o ocazie de bucurie și reflecție spirituală profună, crucea reprezentând inima creștinismului, semnul dragostei și al salvării lumii din robia morții și a răului.

Ce nu ai voie să faci de Ziua Crucii. Tradiții și superstiții vechi

Înălțarea Sfintei Cruci marchează și două evenimente solemne: Aflarea Crucii și înălțarea ei în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului pe data de 14 septembrie 335 și aducerea Sfintei Cruci de la perși, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a așezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Pe data de 14 septembrie se ține post pentru sănătatea familiei, pentru spor și pentru bunăstarea gospodarilor. Comparativ cu alte sărbători creștine din calendarul ortodox, Înălțarea Sfintei Cruci se cinstește cu post, pentru că aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului pe Golgota. Astfel, Crucea s-a transformat într-un simbol al victoriei asupra morții și păcatului.  Duhovicii recomandă post negru pentru purificarea trupului și a sufletului, iar cei care nu reușesc, trebuie să se abțină de la carne, lactate și ouă, evitând consumul de usturoi, nuci, prune și pește, acestea având miez ce seamănă cu semnul crucii.

Înălțarea Sfintei Cruci este ziua care vestește finalul verii și începutul toamnei. Calendarul popular consemnează ziua și sub alte denumiri, precum Cârstovul Viilor și Ziua Șarpelui. Prima denumire este cunoscutăîn zonele sudice, viticole, iar a doua este legată de faptul că, din această zi, se crede că șerpii și alte reptile încep să se retragă în ascunzișurile subterane, hibernând până primăvara. La sate, se crede că șerpii se strâng la un loc, se încolăcesc și produc o mărgică numită piatră nestemată, ce folosește pentru vindecarea tuturor bolilor.

Citește și: Calendar ortodox 13 septembrie 2024. Sărbătoare mare: Sfântul Ioan de la Prislop, ocrotitorul celor aflaţi în nevoi. Rugăciunea către acest sfânt se rostește ori de câte ori te afli la greu

Tot în această zi sfântă, preoții sfințesc busuoicul, menta, măghiranul și cimbrul, care sunt considerate plante magice. Ele sunt păstrate de români în case și puse la icoane pentru a alunga spiritele rele și bolile. Totodată, busuiocul sfințit în această zi se pune în vasele de apă ale păsărilor pentru a alunga bolile, în lăutoarea fetelor pentru a nu le cădea părul și la streșinile caselor pentru a alunga răul.

Citește și: Părintele Vasile Ioana, îndrumări spirituale și nutriționale. Ce spune despre un anumit aliment: „A distrus oamenii mai mult decât a făcut-o orice război”

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”