Gospodării inundate, trafic blocat din cauza PLOILOR şi VIJELIILOR. Vezi judeţele cu probleme

Mai multe judeţe din ţară se află, miercuri seară, sub atenţionări cod galben şi cod portocaliu de ploi şi vânt puternic. Din cauza furtunii şi a ploilor torenţiale, traficul rutier a fost îngreunat în mai multe oraşe. Totodată, mai multe gospodării au fost inundate din cauza precipitaţiilor abundente.

14 mai 2014, 16:33
Gospodării inundate, trafic blocat din cauza PLOILOR şi VIJELIILOR. Vezi judeţele cu probleme

Un copac doborât de vânt a căzut, miercuri seară, pe sensul de mers Bucureşti-Ploieşti al DN 1, pe raza localităţii prahovene Româneşti, blocând o bandă a drumului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Georgian Drăgan, informează Agerpres.

În zonă se află un echipaj al Poliţiei, care dirijează traficul, fiind aşteptate echipele de intervenţie de la Societatea de Drumuri Naţionale pentru îndepărtarea pomului de pe carosabil.

De asemenea, lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova au intervenit, miercuri după-amiază, cu motopompe pentru evacuarea apei din subsolul Colegiului Militar Breaza.

Zonele cu probleme din judeţul Prahova sunt monitorizate în permanenţă de autorităţi, printre acestea aflându-se şi comuna Gornet, unde şase case sunt în pericol din cauza unei alunecări de teren. În zonă au fost duse, în urmă cu câteva zile, două module tip container pentru a fi la dispoziţia familiilor afectate în cazul în care va fi nevoie ca acestea să fie evacuate, alte două astfel de module urmând să fie transportate la Gornet.

De asemenea, se monitorizează şi gradul de umplere a lacurilor de acumulare Paltinu şi Măneciu.

Citeşte şi: FURTUNĂ ÎN CAPITALĂ. Un copac de mari dimensiuni, doborât de vânt peste două maşini

De asemenea, centrul Infotrafic a anunţat că circulația rutieră pe DN64 este întreruptă pe ambele sensuri, la intrarea în municipiul Caracal, dinspre Slatina. Din pricina ploii torențiale, pe partea carosabilă există o cantitate mare de apă. Ruta ocolitoare este : DJ642 Dobrosloveni – Reșca – Fărcașele – Caracal.

Echipaje de pompieri intervin, miercuri seară, în municipiile Caracal şi Slatina pentru evacuarea apei din mai multe gospodării inundate din cauza precipitaţiilor abundente, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Alin Băsăşteanu, potrivit Agerpres.

În municipiul Caracal, într-o zonă de case, în câteva gospodării s-a acumulat apă din cauza precipitaţiilor abundente şi echipe de pompieri intervin pentru evacuarea apei astfel încât să nu intre în locuinţe. Şi în Slatina acţionează pompieri pentru a scoate apa din două gospodării situate într-o zonă joasă a oraşului.

Alin Băsăşteanu a menţionat că pompierii au intervenit şi în oraşul Balş, pentru evacuarea apei din mai multe gospodării inundate, în condiţiile în care canalizarea oraşului nu a făcut faţă cantităţii mari de precipitaţii.

VEZI ŞI: Trafic îngreunat în toată Capitală. Numărul poliţiştilor rutieri a fost dublat

Vâlcea: Cale ferată închisă şi sate izolate în urma precipitaţiilor masive
     
Calea Ferată Băbeni – Berbeşti a fost închisă şi mai multe sate din judeţul Vâlcea au rămas izolate miercuri seara, în urma precipitaţiilor căzute abundent. „Tronsonul de cale ferată pe ruta Băbeni – Berbeşti – Aluna a fost închis din cauza faptului că deja terasamentul este inundat pe mai multe porţiuni. În comuna Lădeşti, satul Barlui a rămas izolat după ce un pârâu a ieşit din matcă. Acolo sunt câteva probleme de natură medicală, o persoană care necesita transport pentru dializă nu poate beneficia de ambulanţă. În comuna Stroeşti, un drum s-a surpat pe o lungime de 15 m şi o adâncime de 3 m, astfel satul Dianu este acum izolat. Plouă abundent în tot judeţul, iar echipe ale IPJ şi ale altor instituţii se află în stare de alertă”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea, Alina Teodorescu.

Potrivit prefectului de Vâlcea, Dumitru Cornoiu, care s-a deplasat în zona de nord a judeţului, unde este avertizare de cod portocaliu, în mai multe localităţi sunt deja gospodării inundate. „Avem probleme la Suteşti, Valea Mare şi Laloşu şi în municipiul Drăgăşani, însemnând gospodării inundate, unde echipele ISU au fost deja trimise. Ne aşteptăm ca în zona de nord, cu precădere DN7, pe centura oraşului Călimăneşti, căderile de pietre de pe versanţi ar putea să pericliteze traficul rutier şi feroviar pe ruta Râmnicu Vâlcea – Sibiu. De asemenea, din situaţiile anterioare, ne aşteptăm la probleme pe Valea Oltului, la Cârligu Mic şi pe Valea Lotrului, între Brezoi şi Mălaia”, a precizat prefectul de Vâlcea.

În Râmnicu Vâlcea, pasajul rutier Dacia este inundat, iar circulaţia este oprită în zonă. Totodată, s-au luat măsuri şi pentru pasajele rutiere Carol I şi Bogdan Amaru.

Judeţul Vâlcea se află sub avertizare de cod galben şi portocaliu de căderi masive de precipitaţii începând de miercuri până joi seara.

Dolj: În satul Câmpeni au fost inundate 30 de gospodării
   
În satul Câmpeni, din comuna doljeană Pieleşti, au fost inundate miercuri seara 30 de gospodării din cauza ploii abundente şi a scurgerilor de pe versanţi. Prefectul judeţului Dolj, Marius Deca, care s-a deplasat la faţa locului, a declarat că deşi gospodăriile oamenilor au fost inundate, nu se pune problema evacuării acestora, pentru că nivelul apei a început să scadă. „Din cauza apei venite de pe versanţi, 30 de gospodării şi o bucătărie de vară din satul Câmpeni, comuna Pieleşti, au fost inundate. Din fericire, apa nu a ajuns în nicio casă, iar ploaia s-a mai oprit şi nivelul apei a început să scadă. Nu se pune problema evacuării oamenilor, dar monitorizăm în permanenţă situaţia”, a declarat Marius Deca.

De menţionat că şi în municipiul Craiova mai multe străzi şi gospodării au fost, miercuri seara, inundate, iar echipe ale ISU Dolj intervin pentru a scoate apa din curţile oamenilor.

Dolj: Străzi din Craiova, drumuri judeţene şi zeci de gospodării în mai multe sate au fost inundate
     
Mai multe străzi din Craiova, drumuri judeţene şi zeci de gospodării din mai multe sate din Dolj au fost inundate, miercuri seara, din cauza ploilor pe arii extinse din ultimele 24 de ore şi a scurgerilor de pe versanţi.

Potrivit datelor furnizate de către ISU Dolj, în municipiul Craiova au fost inundate străzile Homer, Fermierului, Aleea IV Brestei, Petuniilor, Şcolii, Aleea IV Poligonului, Odesa şi Prelungirea Bechetului, iar în comuna Pieleşti, satul Câmpeni – 30 de curţi şi o anexă gospodărească au fost inundate de pârâul Bălăciţa şi pârâul Valea Mare. De asemenea, în comuna Teslui au fost inundate 20 de curţi şi două beciuri.

„Echipajele de pompieri de la Detaşamentul 2 Pompieri Craiova intervin pe strada Homer din Craiova pentru evacuarea apei din casă, iar în localitatea Teslui acţionează cu motopompe pentru evacuarea apei din curţi. De asemenea, garda de intervenţie Bechet a intervenit pentru evacuarea apei dintr-o curte şi de pe strada A.I.Cuza din oraşul Bechet”, a declarat maiorul Florin Cocoşilă, purtătorul de cuvântul al ISU Dolj.

Potrivit sursei citate, şi drumul naţional 65C, în dreptul comunei Mischii, satul Motoci, era miercuri seara inundat pe o distanţă de 30 m, iar în comuna Pieleşti, satul Pârşani, din cauza precipitaţiilor au crescut nivelurile şi debitele pe pârâul Teslui, fără depăşirea cotelor de apărare, fiind inundată partea carosabilă a DJ 641 Mischii-Caracal pe o lungime de cca. 50-60 m cu o înălţime a lamei de apă de cca 30 cm, motiv pentru care circulaţia pentru autoturisme a fost deviată pe o rută ocolitoare. În comuna Robăneşti, satul Bojoiu, drumul de acces spre satul Bojoiu a fost acoperit cu apă pe cca 400 m, iar comuna Teslui, satul Preajba de Pădure, un drum comunal a fost acoperit de apă. Şi drumul judeţean 641, la intersecţia spre Lăcriţa Mare, a fost inundat pe o lungime de 200 m.

SGA Dolj acţionează cu formaţii, materiale şi mijloace de intervenţie pe cursurile de apă din judeţ, în punctele critice din localitatea Carpen, sat Cleanov – pârâul Desnăţui se acţionează pentru supraînălţarea malurilor, iar în localitatea Drăgoteşti, sat Viişoara, pe pârâul Teslui se acţionează pentru obturarea unei breşe apărută la inundaţiile anterioare. În cadrul celorlalte formaţii ale SGA Dolj, sunt pregătite echipe pentru monitorizarea cursurilor de apă şi a lucrărilor hidrotehnice din judetul Dolj, cât şi echipe pentru pregătirea a peste 1.200 saci cu nisip folosiţi pentru eventuale intervenţii.

Pentru reducerea efectelor inundaţiilor, în Dolj acţionează 252 de efective din cadrul MAI – ISU, IPJ şi IJJ, SGA şi Compania de Apă ‘Oltenia’.