NINGE în mai multe judeţe din ţară. Traficul rutier, îngreunat pe drumurile naţionale, inclusiv pe A3. Harta stratului de zăpadă VIDEO

Circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate, duminică, pe mai multe drumuri din ţară, unde s-a depus un strat de zăpadă. Pe unele porţiuni de drum au fost introduse restricţii. 

13 nov. 2016, 06:51

UPDATE Circulația rutieră a fost închisă pe DN 7A, între Voineasa și Obârșia Lotrului, sectorul cuprins între km 40+000 – km 86+601, informează, duminică, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Decizia a fost luată din cauza pericolului de prăbușire pe partea carosabilă a unor copaci încărcați cu zăpadă și a vântului deosebit de puternic, care favorizează acumularea de zăpadă. CNAIR precizează că în zonă acționează două utilaje multifuncționale, precum și o echipă de la Districtul de drumuri echipate cu drujbe.

 

UPDATE Temperaturile au coborât până la -11 grade Celsius duminică la prânz, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Stratul de zăpadă depus în zonele unde a nins variază de la 1 cm până la aproape 50 cm (la munte).

 

 

UPDATE Traficul a fost restricționat pentru autovehiculele cu MTMA superior limitei de 7,5 tone pe o serie de sectoare ale DN 17, din cauza condițiilor meteo, a anunţat, duminică, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Compania de drumuri anunță participanții la trafic că restricția de tonaj s-a instituit pe sectoarele Km 116+000 — km 124+000, între limita județului Bistrița Năsăud și Poiana Stampei, precum și între Km 159+300 — km 177+000, între localitățile Iacobeni și Pojorâta.

Măsura a fost luată ca urmare a condițiilor meteorolgocie defavorabile, manifestate prin ninsori abundente și viscol.

UPDATE Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că din cauza mai multor arbori care au căzut pe partea carosabilă, circulaţia rutieră pe DN18 este întreruptă temporar peraza localităţii Cârlibaba ( în judeţul Suceava), iar pe raza localităţii Valea Albă din judeţul Maramureş, la km 33, traficul rutier se desfăşoară pe un singur sens, alternativ (din aceeaşi cauză). 

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat că, în mai multe judeţe din ţară traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, pe DN17 (Pasul Tihuţa), în localitatea Mureşenii Bârgăului, nu se mai permite circulaţia autovehiculelor de mare tonaj dinspre Bistriţa spre Suceava, dacă nu sunt echipate cu lanţuri antiderapante.

În judeţul Covasna ninge abundent în Pasul Oituz, pe DN11, între km 79 – 89. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire.

În judeţul Suceava, traficul greu este restricţionat pe DN17 între Vatra Dornei şi Câmpulung pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze.

În judeţul Maramureş, se circulă mai îngreunat din cauza ninsorii pe DN1C, între localităţile Valea Chioarului şi Mesteacăn, pe DN18 între localităţile Baia Sprie şi Sighetu Marmaţiei, şi pe DN19, în zona Pasului Huta. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire.

 

În condiţii de iarnă se circulă şi în judeţul Sibiu, însă mai îngreunat (viteză redusă, aprox.40 km/h) se circulă pe DN14 între Sibiu şi Mediaş şi pe DN14A, între Mediaş şi Blăjel.

În judeţul Cluj, pe DN1-E60, traficul rutier a fost reluat peambele sensuri la km 506, pe raza comunei Căpușu Mare, la intrare în localitatea Dumbrava. Din cauza a două autocamioane care au derapat în cursul dimineţii, traficul a fost întrerupt şi ulterior a fost posibilă doar circulaţia autovehiculelor de mici dimensiuni, alternativ. Se semnalează, în continuare, precipitaţii sub formă de ninsoare.

Pe autostrada A3 Turda – Gilău se semnalează ninsoare slabă, însă carosabilul este negru, iar valorile de trafic sunt reduse.

Pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa carosabilul este uscat, însă se circulă în condiţii de vânt puternic, iar pe A1 Bucureşti – Piteşti traficul rutier între km 49 şi 120 se desfăşoară în condiţii de ploaie şi vânt puternic. În condiţii similare (ploaie şi vânt puternic) se circulă şi pe A3 Bucureşti – Ploieşti.

În judeţul Gorj, pe DN67C Novaci – Rânca, între km 22 şi 34, pe carosabil s-a depus un strat subţire de zăpadă. Se acţionează cu două utilaje de deszăpezire şi împrătiere a materialului antiderapant. Pe DN66 Bumbeşti Jiu – Petroşani, se semnalează precipitaţii sub formă de lapoviţă.

Recomandările poliţiştilor pentru şoferi

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General alPoliţiei Române recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculeleechipate corespunzător pentrucirculaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare – dezaburire funcţional etc.).

De asemenea, poliţiştii sfătuiesc onducătorii auto ca, înaintea începerii deplasării, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică prognozată.

În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste prudenţă sporită, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, iar în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă, polei, gheaţă sau mâzgă, să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor concrete de drum. De asemenea, este necesar să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.

Pentru prevenirea unor situaţii nedorite (accidente grave sau blocaje în trafic), este absolut necesar ca toţi conducătorii auto să respecte strict indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri, care acţionează permanent pe toate arterele rutiere din ţară pe care se circulă îngreunat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi să permită utilajelor de deszăpezire să acţioneze.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de viscoli şi ninsori şi o avertizare cod galben de intensificări ale vântului, ambele valabile duminică. De asemenea, ANM a emis şi o atenţionare cod galben de intensificări ale vântului, valabilă de duminică, ora 20.00, până luni, ora 11.00.