Traficul pe Transalpina, închis dinspre Rânca spre Sebeş din cauza înrăutăţirii vremii

Traficul rutier pe Transalpina a fost închis, luni, pe tronsonul dinspre Rânca spre Sebeş din cauza vremii nefavorabile, în timp ce tronsonul alpin aflat în judeţul Alba, care este mai uşor accesibil, ar urma să mai rămână deschis circulaţiei până în 15 noiembrie.

30 sept. 2013, 14:34
Traficul pe Transalpina, închis dinspre Rânca spre Sebeş din cauza înrăutăţirii vremii

Şeful Secţiei Drumuri Naţionale din Gorj, Ion Tudor, a declarat că traficul rutier pe Transalpina dinspre Rânca spre Sebeş a fost închis, luni, urmând să fie redeschis în primăvară, informează Mediafax.

Măsura a fost luată ca urmare a înrăutăţirii vremii şi în special din cauza ceţii dense, marţi urmând să fie instalaţi parapeţi pentru blocarea traficului şi în zona Obârşia Lotrului, care permite accesul turiştilor pe Transalpina dinspre Voineasa, respectiv Petroşani.

„Sunt condiţii din ce în ce mai dificile, ceaţa este foarte densă, vizibilitatea este extrem de scăzută, iar şoferii vin în continuare cu cauciucuri de vară. Temperaturile scad şi ele până la limita îngheţului şi, în consecinţă, pentru a evita nişte evenimente nedorite, am luat, ca şi în alţi ani, decizia de a închide circulaţia pe perioada sezonului rece pe Transalpina. Marţi îi vom informa şi pe ultimii ciobani rămaşi pe munte că trebuie să coboare şi apoi vom pune parapeţi şi în zona Obârşia Lotrului, după care, până la primăvară, şoseaua rămâne închisă”, a afirmat Ion Tudor.

Şoferii care vor urca pe Transalpina pe porţiunea aflată în judeţul Gorj vor avea acces doar în staţiunea Rânca, şoseaua începând din localitatea Bengeşti Ciocadia, situată la circa 15 kilometri de oraşul Novaci. Accesul este permis doar până la ultimele cabane din staţiune, aşa cum se întâmplă în fiecare iarnă, la Rânca ningând pentru prima dată în urmă cu două săptămâni, când, pentru o noapte, traficul a şi fost închis pe Transalpina pentru a se evita producerea unor accidente.

Pe de altă parte, pe tronsonul alpin aflat în judeţul Alba circulaţia este programată să se închidă din 15 noiembrie.

Şeful Secţiei Drumuri Naţionale Alba, Liviu Hondola, a declarat, luni, că drumarii vor închide circulaţia pe Transalpina – pe tronsonul alpin aflat în judeţul Alba – din 15 noiembrie şi până în 15 martie 2014, perioadă în care circulaţia în zonă nu se poate desfăşura în condiţii de siguranţă din cauza vremii.

Hondola a spus că datele de închidere şi de redeschidere a circulaţiei pe Transalpina pot fi modificate în funcţie de condiţiile meteorologice.

„Am putea închide circulaţia şi mai devreme, cum s-a întâmplat anul trecut. Anul trecut, am închis circulaţia după 1 noiembrie şi am redeschis în aprilie. Până acum nu au fost probleme. În Alba închidem traficul de la kilometrul 69 din zona Curpăt – Tărtărău”, a spus Liviu Hondola.

Hondola a adăugat că tronsonul din Transalpina aflat în judeţului Alba este mai uşor accesibil decât cel din Gorj, astfel încât şi perioada în care cele două porţiuni sunt închise diferă.

Potrivit sursei citate, în această perioadă se poate circula pe tronsonul alpin din judeţul Alba, însă şoferilor li se recomandă prudenţă.