Tragedia de la din Piatra Neamţ nu a fost nici acum elucidată. Nu există concluzii, iar rudele victimelor au deschis acţiuni în instanţă

Un incendiu izbucnit în secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamț, în 20 noiembrie 2020, a ucis 10 pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2. Medicul de gardă a suferit arsuri pe 80% din suprafaţa corpului.

29 ian. 2021, 21:18
Tragedia de la din Piatra Neamţ nu a fost nici acum elucidată. Nu există concluzii, iar rudele victimelor au deschis acţiuni în instanţă

Tragedia

de vineri vine la numai două luni şi jumătate, pe cea de la Piatra Neamţ, unde focul a ucis 10 oameni, dar ancheta demarată în acel caz nu a găsit, deocamdată niciun vinovat.

Nicio persoană nu a fost găsită vinovată şi nu a fost pusă sub acuzare. Directorul de la acea vreme al unităţii medicale – Lucian Micu – numit politic, şi-a dat demisia. Ancheta Parchetului General – condusă de procurorul Marius Iacob – încă aşteaptă raportul institutului INSEMEX din Petroşani care ar urma să lămurească felul în care s-a produs incendiul. Până atunci, secţia arsă de ATI rămâne sigilată, informează Stirileprotv.

Sorin Cazan şi-a pierdut socrul în focul din spital. Acum cere daune în instanţă, dar nu crede că se va găsi cineva curând care să plătească pentru tragedie.

„Familia mea este derutată şi acum. Noi am intrat într-un proces cu spitalul din Piatra Neamţ, ne-am angajat avocat. Cred că acest proces nu va dura mai puţin de trei ani.”, a declarat Sorin Cazan.

În spitalul de Urgenţă din Piatra-Neamț încă sunt probleme. O confirmă ultimul control făcut, săptămâna aceasta, de ISU.

Tragedia de la Piatra Neamţ se poate repeta oricând

Pentru problemele găsite în Spitalul din Piatra Neamţ, ISU a dat amenzi de zece mii de lei.

„Căile de evacuare sunt blocate, o parte din sisteme de înştiinţare – alarmare sunt cu defecţiuni, nu se efectuează verificarea periodică a instalaţiilor electrice.”, afirmă Irina Popa, ISU Neamț.

Director Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, Alexandru Filimon, de profesie economist, nu a vrut să vorbească cu jurnaliştii sursei citate despre neregulile din spital, dar a făcut o serie de promisiuni.

„S-au decis achiziţii pentru servicii de verificare a sistemelor electrice şi oxigen, sunt proceduri în derulare acuma. Din punct de vedere al reparaţiilor, pe care vrem să le facem la toate corpurile, am reuşit să mărim bugetul acestora, de la 1,7 milioane la 6 milioane de lei.”, a declarat Filimon.

Aproape 2.000 de nereguli au fost descoperite de echipele de la ISU şi Direcţiile de Sănătate Publică. Nu funcţionau instalațiile de detecție a incendiilor şi nici hidranţii, lipseau stingătoarele, instalaţiile electrice aveau defecţiuni şi impovizatii, ori erau suprasolicitate şi nu erau marcate căile de evacuare în cazul unui incendiu.

Deficiențe constatate în secțiile ATI de IGSU

– nefuncţionarea / neasigurarea mentenanţei instalaţiilor de detecţie a incendiilor
– lipsa dotării, neasigurarea mentenanţei ori nefuncţionarea instalaţiilor de hidranţi
– nedotarea sau neasigurarea verificării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare de incendiu)
– neverificarea instalaţiilor electrice cu personal atestat / autorizat
– utilizarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii ori suprasolicitarea acestora

Din cauza neregulilor, secţia ATI a Spitalului Judeţean din Vaslui a fost închisă două săptămâni. Nici acum nu funcţionează la capacitatea maximă.

În spitalul din Reşița – administrat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin – deşi au fost remediate unele deficienţe constatate de ISU, pacienţii încă sunt puşi în pericol.

Romeo Dunca, președinte CJ Caraș-Severin: „În spitalul judeţean Reşița sunt foarte multe nereguli. Este un spital care are trei clădiri staţionare, îmbătrânite, fără condiţii, fără fluxuri, inclusiv clădirile sunt improprii. Eu cred că e o lacună, un minus al întregului sistem sanitar românesc. Este nevoie de investiţii masive.”

România are 368 de spitale de stat. Aproape toate sunt construite după norme vechi, care nu mai corespund din punct de vedere al protecţiei pacienţilor şi personalului.
Situaţia cea mai gravă este în cele construite înainte de anul 1980. În unele dintre acestea, instalaţiile electrice nu au fost gândite pentru aparatura folosită acum, mai multă şi mai mare consumatoare de energie.

Citeşte şi: Protest la Institutul Matei Balș! Îndurerați și revoltați, oamenii au ieșit în stradă. Se cer demisiile lui Iohannis, Arafat şi Voiculescu