Tragedia din camionul frigorific: ”Mamă, tată, vă iubesc foarte mult. Mor, nu mai pot respira!”.

Doi adolescenţi în vârstă de 15 ani se află între cei 39 de migranţi vietnamezi găsiţi morţi, la sfârşitul lui octombrie, într-un camion frigorific, în apropiere de Londra, ale căror nume au fost făcute publice vineri de către justiţia britanică, relatează AFP.

08 nov. 2019, 17:29

Declaraţii culese de la familiile lor de AFP, la Hanoi, au permis reconstituirea traiectoriei mai multor victime.

Nguyen Huy Hung (15 ani) a plecat din satul natal pentru a se întâlni cu părinţii săi, care trăiesc în Anglia. Sora sa, care trăieşte în Coreea de Sud, a alertat pe Facebook cu privire la dispariţia băiatului.

Pham Thi Tra My (26 ani) le-a trimis un SMS înfiorător rudelor, cu câteva ore înaintea descoperirii cadavrelor. ”Mamă, tată, vă iubesc foarte mult. Mor, nu mai pot respira”. Ea a plecat din Vietnam la 3 octombrie şi s-a îndatorat mult pentru a-şi plăti călătoria, informează news.ro.

Hoang Van Tiep (18 ani) este una dintre celelalte victme – dintre care cea mai în vârstă avea 44 de ani. El şi-a abandonat studiile în clasa a treia şi nu voia să devină pescar. A părăsit Vietnamul în urmă cu un an, împreună cu vărul său, Nguyen Van Hung (33 ani) – de asemenea mort în camion – către Franţa, unde a găsit de lucru la un restaurant.

La 21 octombrie, el le-a scris părinţilor săi, cărora le-a cerut 13.000 de dolari pentru a trece în Anglia. Aceasta a fost ultima dată când au primit veşti de la el. ”Prioritatea noastră a fost să identificăm victimele, să le apărăm demnitatea celor decedaţi şi să susţinem prietenii şi familiile victimelor”, a comentat, citat într-un comunicat, conducătorul britanic alanchetei, Tim Smith, informează news.ro.

Familiile îndoliate au fost avertizate şi aşteaptă de-acum repatrierea corpurilor, a căror descoperire a provat emoţie puternică şi a scos la lumină căile migraţiei clandestine foarte organizate între Vietnam şi Europa. Mai multe familii, cu care AFP scrie că a discutat, au declarat că rudele lor, originare din regiuni sărace şi izolate, sperau la o viaţă mai bună în străinătate.

Într-o scrisoare adresată familiilor îndoliate, premierul Nguyen Xuan Phuc a exprimat ”durerea infinită a familiilor victimelor, dar şi durerea comună a întregii comunităţi, a fiecărui vietnamez şi a oamenilor din întrega lume”, informează news.ro

Mai multe persoane au fost arestate în cadrul acestui caz, atât în Vietnam, cât şi în Regatul Unit. În Regatul Unit, şoferul camionului frigorific, originar din Irlanda de Nord, a fost inculpat de omor prin imprudenţă, spălare de bani şi complot în vederea favorizării unei imigraţii ilegale.

La Dublin, alt nord-iralndez, care ar avea legătură cu acest caz, a compărut la Înalta Curte de Justiţie a Irlandei, în vederea lansării unei proceduri de extrădare către Regatul Unit. Alte trei persoane au fost arestate şi eliberate pe cauţiune de poliţie, care caută doi fraţi originari tot din Irlanda de Nord, suspectaţi de omor prin imprundenţă şi trafic de persoane, potrivit news.ro.

În Vietnam, 11 persoane au fost arestate. Niciuna nu a fost inculpată în mod oficial. Anumite familii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de faptul că au de rambursat datorii în valoare de mii de dolari contractate de către copiii lor pentru a face această călătorie către Europa.

Periplul candidaţilor la imigraţie către Europa se poate dovedi extrem de riscant, mai ales ultima etapă, în Regatul Unit, pentru că majoritatea migranţilor intră în ţară ascunşi în camioane. Containerul în care au fost găsite victimele a sosit cu feribotul în portul Purfleet, pe Tamisa, de la Zeebruges, în Belgia.

Odată ajunşi în Regatul Unit, mulţi vietnamezi ajung să muncească în condiţii adesea apropiate sclaviei, în saloane de manichiură sau ferme clandestine de canabis, în schimbul unor sume de mizerie, care-i ajută să-i ramburseze pe traficanţi şi să trimită bani acasă.


loading...