Tragedia din Londra: Incendiul din Grenfell Tower, capcană mortală. Cum au acţionat pompierii GALERIE FOTO

Erori grave ale pompierilor din Londra la intervenţia la incendiul din Grenfell Tower, din iunie 2017, au împiedicat probabil salvarea unora din cele 71 de persoane care şi-au pierdut viaţa, a stabilit o anchetă publică ale cărei rezultate sunt prezentate marţi de Reuters.

31 oct. 2019, 08:49

Dezastrul – cel mai mare într-un imobil rezidenţial din Regatul Unit de după Al Doilea Război Mondial – a revoltat opinia publică şi a determinat anchetarea publică a modului în care blocul-turn s-a transformat într-o capcană mortală.

Anchetatorii conduşi de judecătorul pensionar Martin Moore-Bick a examinat într-o primă fază, până la detalii criminalistice, succesiunea de evenimente din noaptea de 14 iunie 2017, inclusiv reacţia pompierilor la incendiul din clădirea cu 23 de etaje, informează Agerpres.

Fostul magistrat elogiază în raport „curajul extraordinar şi devotamentul altruist faţă de datorie” al pompierilor; unii dintre aceştia au urcat mult în bloc încercând să ajute locatarii să iasă. El critică însă mai multe carenţe instituţionale ale comandanţilor pompierilor, arătând că instruirea şi pregătirile pentru un incident de tipul celui de la Grenfell au fost necorespunzătoare, iar în noaptea incendiului s-au comis greşeli grave.

Mai exact, Moore-Bick afirmă că şefii care au comandat operaţiunea au prelungit prea mult strategia de a le cere locatarilor, telefonic, să rămână în apartamente şi că, dacă recomandarea ar fi fost schimbată cu cel puţin o oră mai devreme, numărul morţilor ar fi fost mai mic. „Conceptul ‘rămâneţi pe loc’ a devenit un ‘articol de credinţă’ atât de puternic în cadrul LFB (London Fire Brigade, brigada de pompieri din Londra – n. red.), încât renunţarea la el era practic de neconceput”, consemnează raportul, informează Agerpres.

Faza a doua a anchetei, care încă nu s-a încheiat, vizează alte probleme majore, cum ar fi proiectarea, întreţinerea şi modernizarea clădirii, respectarea reglementărilor privind construcţiile şi calitatea acestor reglementări. Rezultatele primei faze erau aşteptate miercuri, dar au ajuns la presa britanică mai devreme.

Conform celor aflate, incendiul s-a declanşat din cauza unei defecţiuni electrice la un frigider dintr-un apartament de la etajul patru. Flăcările au cuprins rapid tot blocul, în special din cauza modernizării faţadei cu un material compozit pe bază de aluminiu, care s-a comportat ca o sursă de combustibil. Ancheta poliţiei continuă.