Tragedia din Noua Zeelandă: Trupurile neînsufleţite ale celor şase victime au fost recuperate

Trupurile neînsufleţite a şase turişti care au decedat la începutul săptămânii în timpul erupţiei vulcanului White Island (Insula Albă) din Noua Zeelandă au fost recuperate, însă două persoane sunt în continuare căutate, a anunţat poliţia vineri dimineaţă, citată de DPA.

13 dec. 2019, 07:52
Tragedia din Noua Zeelandă: Trupurile neînsufleţite ale celor şase victime au fost recuperate

”Operaţiunea a decurs conform planului”, a declarat comisarul de poliţie Mike Bush în oraşul Whakatane. ”Însă, nu s-a terminat încă. Credem că cel puţin una dintre ele este în apă, iar cu privire la cealaltă nu suntem siguri, astfel încât rămân doar două posibilităţi”, a precizat Bush. Poliţiştii vor continua vineri după-amiaza operaţiunile de căutare pe calea aerului.

Colonelul Rian McKinstry din cadrul Forţelor de Apărare ale Noii Zeelande a declarat presei că o echipă formată din şase bărbaţi şi două femei s-au aflat patru ore pe insulă. Trupurile neînsufleţite recuperate vor fi transportate în Auckland pentru a fi identificate. Decesul altor opt turişti şi ghizi care se aflau într-un tur de vizitare a celui mai activ vulcan din Noua Zeelandă în momentul erupţiei de luni a fost confirmat la începutul acestei săptămâni.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că 17 răniţi se află în continuare sub tratament în patru spitale din Noua Zeelandă. Treisprezece pacienţi australieni au fost transportaţi la unităţi pentru îngrijirea persoanelor cu arsuri din Sydney şi Melbourne. Sistemul naţional de monitorizare Geonet a atenţionat că situaţia vulcanului rămâne extrem de volatilă.

White Island, situată în aşa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă cu amplă activitate vulcanică şi seismică, este punctul de ieşire la suprafaţă a vârfului unui vulcan submarin, aflat la 48 de kilometri în larg de Whakatane, în nord-estul Insulei de Nord din Noua Zeelandă.

Turiştii vizitează insula proprietate privată de peste 30 de ani. Deşi activitatea seismică a fost continuă, aceasta a fost prima erupţie letală după anul 1914 când au murit zece mineri dintr-o mină de sulf.