Tragedie de proporții! Cel puțin 32 de persoane și-au pierdut viața în mină după o alunecare de teren

Tragediei fără margini în Myanmar într-o mină de jad. Acolo a avut loc o alunecare de teren, care s-a soldat cu pierderea a zeci de vieți.

16 aug. 2023, 13:28
Tragedie de proporții! Cel puțin 32 de persoane și-au pierdut viața în mină după o alunecare de teren

Cel puțin 32 de persoane au pierit în urma unui accident petrecut într-o mină de jad din Myanmar, unde o alunecare de teren a avut consecințe tragice.

Potrivit informațiilor furnizate pentru CNN de către un reprezentant al serviciilor locale de pompieri, în nordul Myanmarului, în orașul Hpakant din statul Kachin, s-a produs un eveniment tragic. Sa Tay Za, membru al Departamentului de Pompieri din Hpakant, a comunicat că incidentul a implicat o alunecare de teren într-o mină de jad. Toți cei afectați de această situație au fost bărbați, a subliniat Za.

Citește și: Oportunitate uriașă pentru tinerii din România! Într-o localitate de la noi din țară au șansa să primească teren gratuit pentru a-și construi casă. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Cauza tragediei a fost survenirea unei alunecări de teren care a declanșat o prăbușire de stâncă, ceea ce a dus la eliberarea apei dintr-un lac în apropiere. Această apă a învăluit mineri, punându-i într-o situație extrem de periculoasă.

Istoricul regiunii indică producerea de accidente similare. În 2020, peste 160 de indivizi și-au pierdut viața într-un incident similar într-o mină de jad din Hpakant, cauzat de precipitații abundente care au declanșat o alunecare de teren. De asemenea, în 2021, a avut loc o tragedie similară în aceeași zonă.

Myanmar produce aproximativ 70% din jadul mondial, iar Hpakant adăpostește unele dintre cele mai mari și profitabile mine de jad din lume, în valoare de miliarde de dolari.

Industria, alimentată în mare parte de cererea din China vecină, este plină de conflicte, corupție, exploatare și practici distructive pentru mediu, conform grupului de supraveghere non-profit Global Witness. Grupul a estimat că industria jadului din Myanmar avea o valoare de aproximativ 31 de miliarde de dolari în 2014, aproape jumătate din PIB-ul oficial al țării în acel an.

Cu toate acestea, valoarea exactă a industriei este necunoscută deoarece este în mare parte nereglementată. Institutul pentru Guvernarea Resurselor Naturale, un grup de avocatură, a clasificat sectorul pietrelor prețioase din Myanmar ca fiind unul dintre cele mai opace din lume.

Minerii sunt adesea migranți săraci din alte părți ale țării și se află într-un pericol constant de moarte și rănire din cauza alunecărilor de teren.

Citește și: Înmormântarea tradițională nu mai este de actualitate. Noua metodă pentru funeralii câștigă din ce în ce mai mult teren