INCENDIU COLECTIV. Zeci de tineri în stare critică. „Decesul îi pândeşte în orice moment”

Zeci de tineri internaţi la spitalele din Capitală în urma incendiului puternic din Club Colectiv, de vineri seară, sunt în stare critică, potrivit medicilor, care spun că aceştia, deşi primesc cele mai bune îngrijiri, pot muri oricând, din cauza complicaţiilor care pot să apară.

31 oct. 2015, 08:18
INCENDIU COLECTIV. Zeci de tineri în stare critică. „Decesul îi pândeşte în orice moment”

„Avem 10 pacienţi ventilaţi mecanic, internaţi la Teraie Intensivă, pentru care prognosticul este rezervat şi foarte prost. Au arsuri pe aproximativ jumătate din suprafaţa corporală, dar sunt şi pacienţi cu arsuri pe 20% din suprafaţă, însă toţi au arsuri de zonă cerebrală şi foarte posibil de căi aeriene şi chiar la ochi. Urgenţa chirurgicală a constat în incizii de decompresiune, să nu se producă sindrom de compresie. Restul operaţiilor, de grefare de piele, vor fi analizate pe parcurs. Vorbim de arsuri severe, dar şi mai importantă e componenta pulmonară pentru că pot apărea complicaţii severe. Deocamdată pericolul de deces îi pândeşte în orice moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi din Bucureşti, Adrian Stănculea.

Majoritatea pacienţilor de a Spitalul de Arşi sunt tineri, iar alţi 7 sunt „la limita terapiei intensive”. „Analizăm posibilitatea de a se mai face transferuri, ne organizăm să vedem cum putem să prelum şi de la alte unităţi pentru că experienţa noastră e mult mai mare. Dar şi la alte spitale se acordă îngrijiri speciaizate, au secţii de chirurgie plastică. Probabil pe parcurs vom mai schimba bolnavii, dar e o decizie care se va lua şi la alte nivele”, a precizat medicul, adăugând că Spitalul de Arşi a primit foarte mult ajutor, constând în aparatură medicală sosiă de la Institutul Matei Balş şi de la firme private. „De sânge nu e cazul. E foarte important ca oamenii să doneze sânge pentru operaţiile ulterioare şi care nu se vor desfăşura doar la noi. Majoritatea pacienţilor sunt tineri. La noi este unul singur neidentificat”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit sâmbătă dimineaţă, la Palatul Victoria, sub conducerea vicepremierului Gabriel Oprea. La ședință au fost prezenți reprezentanții tuturor ministerelor și autorităților centrale cu competențe în situații de urgență care au intervenit în cazul incendiului puternic produs vineri seară la Club Colectiv din Bucureşti, soldat cu 27 de morţi şi peste 180 de răniţi. Dintre morţi, 17 rămân încă neidentificaţi, iar dintre cei 146 de răniţi internaţi doar pentru cinci nu s-a stabilit încă identitatea. Bilanţul morţilor ar putea creşte, potrivit lui Raed Arafat, care a explicat că o parte dintre răniţi sunt în stare critică. Dosarul a fost preluat de Parchetul General, care face cercetări în cauză şi a ridicat imaginie surprinse de camerele de supraveghere în momentele cumplite din Club Colectiv.

Tot 10 tineri sunt în stare critică la Spitalul Universitar. Ei au fost intubaţi şi unul singur a avut o evoluţie pozitivă. „Şase rămân în stare foarte gravă, trei sunt grav, dar stabili. Opt sunt internaţi în secţia de chirurgie plastică şi sunt stabili, e posibil ca unul să plece acasă. În Unitatea de Primiri Urgenţe mai avem şase persoane internate, dintre care una s-ar putea să necesite transfer la Terapie Intensivă”, a declarat Cătălin Cîrstoiu, medic la Spitaul Universitar, adăugând că medicii fac tot posibilul să acorde pacienţilor şi familiilor acestoa şi sprijinul psihologic foarte important în astfel de momente

Printre pacienţii de la Universitar se numără şi un cetăţean german, a cărui familie a sosit deja la spital.

Sâmbătă dimineaţă mai erau 146 de răniţi internaţi în spitalele Floreasca, Universitar, Spitalul de Arşi, Elias, Bagdasar, Agripa Ionescu, Dimitrie Gerota, Spitalul Militar, Grigore Alexandrescu şi Budimex, cinci dintre ei rămânând neidentificaţi, potrivit secretarului de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat. Acesta a precizat că doar zece dintre tinerii care au murit în urma incendiului din Club Colectiv au fost identificaţi.

INCENDIU ÎN CLUB COLECTIV. Cozi imense la centrele de transfuzii din Bucureşti. Apelul autorităţilor VIDEO

La spitalele din Capitală au ajuns 184 de persoane, dintre care 88 cu ambulanţele care au preluat răniţi de la locul tragediei, iar restul cu mijloace particulare de transport. Dintre aceştia mai sunt spitalizaţi 146, dintre care 15 la Spitalul Floreasca, 24 la Spitalul Universitar, 27 la Spitalul de Arşi, 16 la Spitalul Elias, 6 la Spitalul Pantelimon, 8 la Spitalul Sf. Ioan, 12 la Spitalul Militar, 25 la Spitalul Bagdasar, 8 la Spitalul Colţea, 4 la Spitalul Grigore Alexandrescu, 2 la Budimex, 4 la Spitalul Agripa Ionescu, al SRI, şi 3 la Spitalul Dimitrie Gerota, al MAI.

Mărturii ŞOCANTE ale supravieţuitorilor din Club Colectiv. GLUMA făcută de solist când a văzut FLĂCĂRI – VIDEO

Dintre cei 26 de decedaţi în afara spitalului, mai erau 17 neidentificaţi. Din cei 146 internaţi, sunt 5 încă neidentificaţi şi se fac eforturi pentru stabilirea identităţii lor. La MAI nu există niciun document privind autorizarea activităţii desfăşurate în locaţia respectivă. Nu există documente prin care s-ar fi cerut aprobări din partea ISU pentru spectacol pirotehnic„, a declarat Raed Arafat.

 

TRAGEDIA de la clubul Colectiv: Artificiile de la care s-a declanşat incendiul. Primele imagini cu FLĂCĂRILE

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că acţiunea coordonată desfăşurată de structurile din cadrul MAI şi MS, cu sprijinul MApN şi SRI, s-a desfăşurat în mod „optim” şi a subliniat solidaritatea bucureştenilor care s-au grăbit spre centrele de transfuzii pentru a dona sânge în orele imediat următoare tragediei. Ministrul a precizat că pentru ziua de sâmbătă există deja rezervele necesare de sânge şi plasmă care ar trebui să fie administrate victimelor şi a făcut un apel la concentrarea eforturilor şi pentru zilele următoare. „Solidaritatea bucureştenilor este extraordinară, e de apreciat. Multi au venit inca de azi noapte si centrul de transfuzii s-a deschis încă de la 1.30 azi noapte. Pentru a nu creea aglomeraţie, e important sa concentram efortul si pentru zilele urmatoare. Să nu ne ducem toţi azi, pentru că în momentul de faţă e asigurat necesarul de sânge. Centrele de donare de sânge deschise sunt cele din strada Constantin Caracas, de la Spit Militar si Centrul de la Spitalul Universitar”, a punctat Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că MApN a pus la dispoziţie două avioane pentru transport victime, care vor fi folosite în caz ca personalul medical va decide că este nevoie ca unele victime să fie transferate la alte spitale de arşi din ţară.