Tragedie în Iaşi. O femeie de 30 de ani s-a spânzurat

O femeie în vârstă de 30 de ani a fost găsită fără suflare miercuri dimineaţă. Aceasta a ales să-şi pună capăt zilelor şi s-a spânzurat. Se fac cercetări pentru a se stabili ce a determinat-o să recurgă la un asemenea gest extrem.

24 ian. 2018, 12:15
Tragedie în Iaşi. O femeie de 30 de ani s-a spânzurat
UPDATE: O tragedie cumplită s-a petrecut într-un apartament central chiar în timp ce sub geamul locuinţei mii de ieşeni erau prinşi în Hora Unirii. Scriitoarea Helena Corogodă, premiată la mai multe concursuri de profil deşi avea numai 30 de ani, era cunoscută în mediul literar nu numai pentru calităţile ei artistice, dar şi pentru frumuseţea ei deosebită. Cel care a sunat la 112, în baza unei discuţii anterioare cu victima, dar şi a faptului că nu-i mai răspundea la telefon, a fost chiar iubitul ei, un cunoscut scriitor din Bucureşti, Paul Mihalache. Cei doi au scris împreună un volum de proză, conţinând texte adesea bizare. Un alt aspect interesant: volumul are pe copertă o tânără moartă şi semidezbrăcată, stând pe masă în faţa unui autopsier. Titlul pare de asemenea sugestiv: „Iosif Igor Faustulus, nobilul Ţăran Psihiatru, Măncătorul de suflete”. Motivul sinuciderii este un mister total.

O scriitoare din Iaşi premiată la mai multe concursuri de profil, cunoscută în mediul literar ca fiind de o frumuseţe răpitoare, s-a spânzurat din motive deloc elucidate până în acest moment, cu o eşarfă, într-un apartament din centrul Iaşului. Tânăra, în vârstă de 30 de ani, a ales să-şi încheie socotelile cu viaţa chiar de ziua Unirii Principatelor României, când, la câteva sute de metri de apartamentul în care se afla spânzurată, sute de ieşeni jucau Hora Unirii.

Helena Corogodă a fost găsită spânzurată cu o eşarfă de ţea­va de gaz în bucătăria apartamentului în care locuia cu chirie, situat pe strada Vasile Alecsandri, la parterul imobilului. Cel care a sunat la 112 şi a anunţat că fata, Helena Corogodă, nu mai răspunde la telefon, a fost chiar iubitul tinerei, un alt cu­noscut scriitor în mediul literar, dar din Capitală, Paul Mihalache.

Presimţiri sumbre s-au adeverit

Tânărul ar fi sunat la 112 în jurul orei 12.15 şi a anunţat că iubita lui nu mai răspunde la telefon şi îşi făcea griji privitor la fată în baza unor discuţii avute cu aceasta în seara precedentă. El le-a mai spus autorităţilor că, cu o seară înainte, ar fi vorbit cu ea la telefon şi era bine, însă a doua zi dimineaţă nu a mai răspuns apelurilor telefonice repetate. Un echipaj de pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) s-a deplasat la blocul respectiv şi a găsit uşa încuiată pe interior. Pentru că nu au putut sparge uşa, pompierii au mers în spatele blocului şi au spart o fereastră, pentru a intra în apartament. Presimţile iubitului său s-au adeve­rit: în interior, tânăra se afla spânzurată, în bucătărie, cu o eşarfă. Anchetatorii bănu­iesc că moartea tinerei ar fi survenit în noaptea respectivă, sau în cursul dimineţii de 24 ianuarie. Poliţiştii au precizat că a fost deschis un dosar de moarte suspectă, conform procedurii în astfel de cazuri, însă mai spun că nu au dubii în privinţa sinuciderii ei.

„Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la decesul unei tinere în vârstă de 30 de ani, iar corpul acesteia a fost transportat la Institutul de Medicină Legală pentru necropsie“, au precizat reprezentanţi din cadrul Poliţiei Iaşi.

Pasaje bizare din carte

Cunoştinţe din mediul literar al celor doi tineri scriitori au precizat jurnaliştilor „Ziarul de Iaşi“despre faptul că Helena şi Paul erau văzuţi mereu împreună la evenimentele literare numeroase la care participau, însă puţini ştiau că cei doi sunt şi iubiţi. Potrivit cunoştinţelor, cei doi se cunoşteau de mulţi ani şi participau deseori la activităţi literare şi culturale în Iaşi, Bucureşti sau în alte judeţe.

Helena îşi începuse cariera în urmă cu câţiva ani. Ea a debutat în literatură cu un volum de proză scris în colaborare chiar cu Paul Mihalache. Împreună au scos un volum de proză scurtă, apărut la sfârşitul anului 2014, denumit „Iosif Igor Faustulus, no­bilul Ţăran Psihiatru, Mâncătorul de suflete“. Cartea a fost una notorie, fiind pre­zentată în publicaţia economică „Ziarul Financiar“, care are un supliment literar „Ziarul de Duminică“. Cartea are o copertă foarte sugestivă – o tânără moartă semidezbrăcată, întinsă pe masă, în faţa medicului autopsist, iar textele cuprinse între coperte sunt, cel puţin în parte, de un bizar aparte.

„Degetele îmi tremură pe maşina de scris şi mă trec fiori din cap până-n picioare –  de aceea poate o tot lungesc cu preliminarii lipsite de importanţă  – căci nu ştiu dacă nu săvârşesc vreun sacrilegiu scoţând din beznă mistere sacre, fapt pentru care pedeapsa ce mă aşteaptă poate întrece limitele oricărei imaginaţii, dar acum e prea târziu, şi nu mai contează, aşa că-mi voi începe povestea aşa cum mi s-a spus, nu cu ceea ce ştiu, nu cu ce mă obsedează, mă urmăreşte, şi-mi îngheaţă sângele în vine, ci cu începutul“ – acesta este un pasaj din introducerea povestirii.

Finalul este la fel de misterios: „Dar acum îmi dau seama, recitind tot ce am scris, că nu este vorba decât despre câteva banale coincidenţe. Cum de nu am realizat asta până acum?! Toate coşmarurile din ultima vreme se datorează doar investiga­ţiilor mele şi strădaniilor de a lega între ele fapte şi întâmplări fără nicio legătură. Dar scrisul eliberează, tămăduieşte, s-ar părea; mă simt mult mai bine acum. Un medic între două vârste, cu statură impozantă şi privirea severă, se apropie de mine: Trebuie să dormi acum. E târ­ziu. Trebuie să dormi“!

Era masterandă la Litere

Helena Corogodă s-a născut în anul 1987, în judeţul Suceava, la Rădăuţi, şi absolvise Facultatea de Filosofie din Iaşi. În prezent, aceasta era studentă la master, la Facultatea de Litere, în anul 2, şi primea şi bursă. În anul 2012, ea a câştigat un premiu literar cu o povestire intitulată „Cer deasupra Ligiei“. De asemenea, ea era invitată deseori la lecturi publice, printre care şi la Clubul de Lectură al Institutului Blecher, sau scria proză scurtă în revista Cultura, aparţinând Fundaţiei Culturale Române. Pentru că era foarte apropiată de scriitorul Paul Mihalache, care era bucureştean, scriitoarea ieşeană era astfel mai apropiată de lumea literară din Capitală decât de cea din Iaşi. De altfel, printre scriitorii ieşeni era cunoscută ca nume, nu însă şi personal, puţinii scriitori ieşeni care ştiau de aceasta au refuzat să ne ofere amănunte despre viaţa ei, chiar solicitându-ne să respectăm intimitatea gestului ei.

Tânăra a fost găsită miercuri dimineaţă, de prietenul ei. Bărbatul vorbise cu ea la telefon cu o seară înainte, însă nu a bănuit nimic deoarece femeia s-a comportat ca şi cum totul era în ordine.

Când a sunat-o din nou dimineaţa, aceasta nu a mai răspuns. A mers acasă la ea pentru a vedea ce s-a întâmplat, însă a găsit-o fără suflare, scrie ziaruldeiasi.ro.

Poliţiştii fac cercetări în acest caz.