Tragedie în închisori: cel puţin 55 de deţinuţi şi-au pierdut viaţa în valulri de violenţe

Cel puţin 55 de deţinuţi au fost ucişi duminică şi luni, dintre care majoritatea prin strangulare, într-un val de violenţe care a cuprins închisorile din nordul Braziliei, ţară al cărei sistem penitenciar este suprapopulat şi marcat de rivalităţi sângeroase între bande, transmit Reuters şi AFP.

28 mai 2019, 08:49
Tragedie în închisori: cel puţin 55 de deţinuţi şi-au pierdut viaţa în valulri de violenţe

Violenţele au avut loc în patru închisori din zona oraşului Manaus, unde o luptă între bande rivale a cauzat moartea a 15 deţinuţi duminică. Alţi cel puţin 40 de deţinuţi au fost ucişi prin strangulare a doua zi.

Pentru stoparea violenţelor, la Manaus a fost trimisă o unitate specială a forţelor poliţiei federale braziliene. Luptele între bande rivale se răspândesc rapid în penitenciarele braziliene, unde controlul de facto este deţinut de reţelele de traficanţi de droguri, informează Agerpres.

În ianuarie 2017, aproape 150 de deţinuţi au murit în trei săptămâni de violenţe în nordul şi nord-estul Braziliei, când bande locale susţinute de principalele două reţele de traficanţi din Brazilia – intitulate First Capital Command şi Red Command – practic s-au măcelărit reciproc.

Citeşte şi Administraţia Penitenciarelor: Peste 15.500 de deţinuţi din 18.000 cu drept de vot şi-au exprimat intenţia să voteze duminică

După preluarea mandatului de preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro a promis că va reforma sistemul de penitenciare din ţară, inclusiv prin construirea unor noi închisori, potrivit Agerpres.

Marea majoritate a închisorilor braziliene sunt administrate de autorităţile statale, nu de către cele federale. De zeci de ani aceste închisori sunt suprapopulate şi scăpate de sub controlul autorităţilor, ele servind în special ca centre de recrutare pentru bandele de traficanţi de droguri.


loading...
Partenerii noștri