Tragedie la Hiroshima: Cel puţin 27 morţi

Cel puţin 27 persoane, între care un copil de doi ani, şi-au pierdut viaţa în urma alunecărilor de teren provocate de ploile torenţiale la Hiroshima, în timp ce alte 13 persoane sunt date dispărute în acest oraş din sud-vestul Japoniei, au informat miercuri serviciile de intervenţie nipone.

20 aug. 2014, 04:57
Tragedie la Hiroshima: Cel puţin 27 morţi

 Serviciile de urgenţă au raportat anterior un bilanţ de patru morţi, dar au indicat că încă nu a fost evaluată amploarea dezastrului, survenit în plină noapte, în urma unor ploi excepţionale şi a unor alunecări de teren foarte mari.

Canalul de televiziune NHK a raportat primul bilanţul de 27 victime, printre care şi unul dintre salvatori, şi 13 daţi dispăruţi. Serviciile pompierilor acţionează în mai multe cartiere la poalele pantelor împădurite al căror pământ a înghiţit şi devastat totul în alunecare.

Imagini televizate arătau miercuri dimineaţa case devastate şi străzi îngropate în noroi. Pagubele se întind pe o lungime de 20 km, traversând mai multe cartiere ale Hiroshimei. De altfel, pentru salvarea mai multor locuitori a fost necesară intervenţia elicopterelor.

‘Aceste alunecări de teren au survenit în mai multe locuri simultan. Riscul acestor amplasamente era cunoscut. Ploi-record au căzut în ultimele zile la Hiroshima şi ar fi mai bine în acest gen de situaţii să se meargă în centrele pentru refugiaţi’, a insistat un specialist la canalul de televiziune NHK.

‘Acestea sunt ploi inedite şi un dezastru de mare amploare. Există în plus alte riscuri de precipitaţii’, a declarat presei premierul Shinzo Abe, care şi-a întrerupt vacanţa în urma acestui eveniment. ‘Am ordonat să fie întărite echipele de intervenţie şi mai multe sute de soldaţi vor fi trimişi la faţa locului’, a adăugat el.

Japonia a fost lovită în ultimele săptămâni de o serie de intemperii excepţionale, agravate de trecerea prin apropiere a mai multor taifunuri.Ciclonul tropical Halong a lăsat în urmă un bilanţ de 10 morţi, zeci de răniţi şi importante pagube, în special în sudul ţării.

Regiunile sudice ale arhipelagului fuseseră afectate anterior, la începutul lunii iulie, de foarte puternicul taifun Neoguri, care a ucis cel puţin 7 persoane.