TRAGEDIE UCRAINA. Putin şi-a luat angajamentul să coopereze pentru recuperarea corpurilor

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a promis "deplina sa cooperare" premierului olandez, Mark Rutte, pentru recuperarea din estul Ucrainei a corpurilor victimelor şi a cutiilor negre ale zborului MH17, a făcut cunoscut duminică guvernul olandez, potrivit AFP.

21 iul. 2014, 05:59
TRAGEDIE UCRAINA. Putin şi-a luat angajamentul să coopereze pentru recuperarea corpurilor

„În legătură cu plecarea trenului care conţine numeroase corpuri ale victimelor şi predarea cutiilor negre, (Vladimir Putin) a promis deplina sa cooperare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a guvernului, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

O nouă înregistrare a serviciilor secrete aruncă în aer ancheta cu privire la avionul prăbuşit în Ucraina

Premierul Mark Rutte a purtat duminică seară o discuţie telefonică cu Vladimir Putin – suspectat că exercită o influenţă asupra rebelilor din Ucraina -, a treia de la tragedia care s-a soldat cu moartea a 298 de persoane, printre care 193 de olandezi.

Putin: Nimeni nu ar trebui să utilizeze catastrofa aeriană din Ucraina în scopuri egoiste

Nimeni nu ar trebui să utilizeze prăbuşirea avionului de linie malaezian Boeing 777 în Ucraina pentru a-şi atinge propriile scopuri politice egoiste, a declarat duminică seara preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

„În legătură cu evenimentele tragice care s-au produs deasupra Doneţkului, aş vrea încă o dată să vorbesc despre modul în care Rusia se raportează la evenimentele care se petrec în Ucraina. Noi nu o dată am chemat părţile beligerante să pună capăt vărsării de sânge şi să se aşeze la masa negocierilor”, a afirmat preşedintele rus, într-un interviu la postul de televiziune Rossia-24.

TRAGEDIE Ucraina: Convorbirea telefonică ce îi incriminează pe rebeli, autentificată de experţi ai SUA VIDEO

„Pot spune cu toată convingerea că, dacă la 28 iunie acţiunile militare nu ar fi fost reluate în Ucraina, această tragedie cu siguranţă nu ar fi avut loc”, a subliniat el, atrăgând atenţia că „nimeni nu ar trebui şi nu are dreptul de a folosi această tragedie pentru a-şi atinge propriile scopuri politice egoiste”.

„Astfel de evenimente ar trebui să unească oamenii, nu să-i dezbine”, a mai spus Putin.

„În ceea ce o priveşte, Rusia va face tot ceea ce depinde de ea pentru ca diferendul din estul Ucrainei să treacă din faza sa actuală militară în faza discuţiilor la masa tratativelor prin mijloace exclusiv diplomatice şi paşnice”, a indicat liderul rus.

Vladimir Putin a mai afirmat că ancheta prăbuşirii avionului malaezian în Ucraina ar trebui să se deruleze sub egida ICAO (Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile) şi că trebuie făcut totul pentru a asigura siguranţa experţilor internaţionali la locul accidentului.

„Astăzi acţionează deja acolo reprezentanţi ai Donbasului, Doneţkului, ai Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei, experţi malaezieni. Dar aceasta nu este suficient”, a remarcat preşedintele rus.

„Este important ca la locul catastrofei aeriene să acţioneze o echipă completă de experţi sub egida ICAO, a unei comisii internaţionale corespunzătoare. Trebuie făcut totul pentru a asigura securitatea deplină şi absolută a acesteia, pentru a asigura coridoarele umanitare necesare”, a afirmat Putin.

TRAGEDIE UCRAINA. Vicepreşedintele Parlamentului rus, acum o lună: Va fi doborât un avion civil VIDEO

Cauzele catastrofei aeriene nu sunt deocamdată clare, scrie RIA Novosti, amintind că din luna aprilie trupele guvernamentale ucrainene desfăşoară o operaţiune militară în această zonă „împotriva locuitorilor Donbasului care s-au revoltat împotriva loviturii de stat din februarie”, când preşedintele Viktor Ianukovici a fost destituit de parlament în urma unor ample acţiuni de protest.

Un avion de Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, foarte probabil lovit de o rachetă sol-aer, într-o zonă controlată de insurgenţii proruşi din estul Ucrainei.

Opinia publică internaţională este tot mai revoltată din cauza separatiştilor proruşi care s-au grăbit să strângă corpurile şi au blocat accesul la locul accidentului.

Aproape 200 de corpuri sunt păstrate în prezent într-un tren frigorific aflat într-un oraş din apropierea locului unde s-a produs tragedia.

În cursul discuţiei, Vladimir Putin i-a promis, de asemenea, lui Mark Rutte ajutorul său astfel încât cele două cutii negre ale avionului să fie predate anchetatorilor internaţionali, iar accesul în zonă să nu mai fie împiedicat.

Rebelii proruşi au afirmat că sunt în posesia acestor cutii negre, esenţiale pentru ancheta asupra catastrofei.