Trai la limita existenței pentru o familie de români din Italia. Își duc viața de pe o zi pe alta, fără apă, electricitate și amenințați că vor fi evacuați

Trei membri ai unei familii de români își duc traiul de pe o zi pe alta în Italia. Locuiesc într-o baracă, nu au apă și nici electricitate. Autoritățile îi amenință aproape zilnic că îi vor evacua din locuința improvizată.

11 oct. 2023, 18:20
Trai la limita existenței pentru o familie de români din Italia. Își duc viața de pe o zi pe alta, fără apă, electricitate și amenințați că vor fi evacuați
Trai la limita existenței pentru o familie de români din Italia. Își duc viața de pe o zi pe alta, fără apă, electricitate și amenințați că vor fi evacuați

O familie de români din Italia se întreabă de ce nu au avut mai mult noroc în viață. Trăiesc îngrămădiți într-o casă improvizată, sub umbra unei fostei fabrici din Trieste, într-o zonă plină de vegetație. Ștefan, în vârstă de 31 de ani, soția și unchiul său încearcă să se descurce, deși nu au nici apă, nici electricitate.

Citește și: Pensii 2023. Cum ieşi la pensie şi cu ce bani dacă ai lucrat în Germania, Spania sau Italia

Trai la limită pentru o familie de români din Italia

Povestea lor a fost ilustrată de publicația Il Dolomiti. Reporterii au fost impresionați de condițiile precare în care cei trei conaționali își duc viața. Într-o tabără improvizată, care curând va fi evacuată și distrusă, Ștefan și familia sa fac eforturi pentru a se descurca încă o zi.

Acasă, în România, îi așteaptă un copil de 8 ani. Pentru a-i oferi un viitor mai bun celui mic, Ștefan a emigrat cu soția în Italia, însă alegerea i-a costat scump, căci norocul nu a fost de partea lor. Nu doar că nu își permit să îi promită fiului lor o viață care nu cunoaște lipsuri, dar nici măcar nu își permit să mănânce, uneori, o masă caldă. Le este greu să își găsească un loc de muncă stabil, iar plata unei chirii decente este imposibilă, mai ales că alături îl au și pe unchiul lor.

„Am lucrat la negru în vie, pentru că nu aveam actele necesare pentru a-mi face contract. Am fost plătit, împreună cu soția mea, 6,50 euro pe oră pentru două săptămâni de muncă la culesul strugurilor”, a povestit Ștefan, potrivit rotalianul.com.

Baraca unde își găsește adăpost Ștefan și familia sa a fost construită din resturi de lemn de la o fabrică învecinată și se află la câțiva metri de scheletul sinistru al unei foste fabrici. Bărbatul apelează deseori la bunătatea angajaților unui bar pentru a-și încărca telefonul și pentru a obține apă: „Măcar așa pot să îmi sun fiul de două-trei ori pe zi”.

În ciuda condițiilor de trai, Ștefan rămâne neclintit în hotărârea de a construi un viitor pentru fiul său, Ricardo, pe care l-a lăsat în grija bunicului, în România.

„Când vorbesc cu el mă întreabă: Îmi lipsește enorm, aș vrea să îl îmbrățișez, dar suntem aici și pentru el, pentru a găsi de lucru și pentru a-i oferi un trai mai bun”, a mărturisit românul.

Autoritățile știau de existența acestor barăci în zona respectivă, dar situația s-a acutizat după ce prezența lor a împiedicat controalele tehnice efectuate de Italfer, în contextul implementării unui proiect feroviar. Viitorul taberei și al locuitorilor săi este amenințat de iminenta evacuare programată de autorități.

„Ne-au spus că poliția va veni în câteva zile. Dacă vor să ne dea afară? Nu avem unde să mergem, vom ajunge pe străzi, nu avem alternative”, a spus Ștefan.

Mulți români cred că, în străinătate, șansele găsirii unui loc de muncă mai bine plătiti decât în țară sunt mai mari, deși nu au nimic stabilit dinainte. Din păcate, realitatea este cu totul alta, și nu puțini sunt cei care ajung în situația lui Ștefan.

Citește și: Salarii fabuloase pentru îngrijitori în Elveţia. Diferenţa mare față badantele din Italia