Traian Băsescu: Privesc cu optimism spre Republica Moldova. 48% dintre moldoveni sunt pro-europeni

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris luni, pe Facebook, că în ciuda faptului că prooccidentala Maia Sandu a pierdut alegerile prezidenţiale, priveşte cu "optimism" spre Republica Moldova. Băsescu spune că România trebuie să continue politica de apropiere a moldovenilor de ţara noastră.

14 nov. 2016, 08:48
Traian Băsescu: Privesc cu optimism spre Republica Moldova. 48% dintre moldoveni sunt pro-europeni

„Privesc cu optimism spre Republica Moldova. Maia Sandu a pierdut cursa prezidenţială. Sabotată masiv de presa pro-rusă, lovită cu laşitate de biserica ortodoxă rusă, trădată de Partidul Democrat condus de Marian Lupu şi oligarhul Plahotniuc, cu votanţi aduşi organizat şi ilegal din Transnistria, lovită crunt de lipsa buletinelor de vot la secţiile de votare din Europa, Maia Sandu avea şanse minime să câştige„, a scris Traian Băsescu, pe Facebook.

Fostul preşedinte susţine că „scorul obţinut de Maia Sandu ne dă o certitudine şi anume aceea că 48 la sută din populaţia Republicii Moldova este pro-europeană şi pro România”.

În ciuda victoriei lui Igor Dodon, Băsescu consideră că România trebuie să continue politica de apropiere a moldovenilor faţă de ţara noastră. „Să continuăm a acorda anual cele 5.000 burse pentru tinerii moldoveni şi să accelerăm rezolvarea dosarelor de acordare a cetăţeniei române pentru cei care solicită acest lucru. Dacă vom continua aceste două programe cu certitudine în 5-6 ani vom putea vorbi despre unire. Până atunci trebuie să continuăm s-o construim. Să ne gândim că, în 2005, doar 3% dintre cetăţenii Republicii Moldova erau unionişti şi doar câteva procente mai mult erau pro-europeni. Progresul este fantastic şi prin acest vot a devenit o certitudine„, a mai adăugat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a obţinut recent şi cetăţenia moldoveană şi a votat duminică, la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, el susţinând-o pe Maia Sandu.

Socialistul Igor Dodon a obţinut 52,29% din voturile exprimate, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a reuşit să obţină 47,71% din sufragii, arată rezultatele parţiale anunţate luni dimineaţă, după centralizarea a 99,9% din procesele verbale.