TRAIAN BĂSESCU a ieşit la PENSIE, înainte de încheierea mandatului. Ce pensie primeşte

Traian Băsescu este pensionar din data de 4 noiembrie 2014. Fostul preşedintele s-a retras din câmpul muncii în ziua când a împlinit 63 de ani, înainte de a părăsi Palatul Cotroceni. 

06 ian. 2015, 10:06

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, s-a pensionat cu data de 4 noiembrie 2014.

În declaraţia de avere depusă la încheierea mandatului de preşedinte, din data de 21 decembrie 2014, Traian Băsescu a trecut, la capitolul venituri, pensia primită pe lunile noiembrie şi decembrie, în valoare de 5.166 RON.

Fostul şef al Casei Naţionale de Pensii, Doina Pârcălabu, a declarat la România TV, că legea nu are prevederi exprese pentru funcţia de preşedinte al statului, prevederile acesteia fiind aceleaşi pentru toţi cetăţenii. 

„Din punct de vedere al încasării drepturilor de pensie, trebuie spus că decizia de pensionare stabileşte data de la care curg drepturile de pensii, în sensul că cererea nu a fost instrumentată decât în momentul în care sunt îndeplinite condiţiile cumulative: stagiul minim şi condiţiile de vârstă. Plata pensiei se face imediat din luna următoare„, a explicat Pârcălabu, adăugând că interdicţia cumulului de venituri a fost eliminat prin lege anul trecut. 

Potrivit România TV, venitul total de pensionar al lui Traian Băsescu se va ridica la 8.200 de lei, prin aplicarea cumulului de venituri – pensia în urma funcţiilor deţinute (2.500 lei) şi indemnizaţia de fost şef al statului, stabilită prin lege (5.700 lei).

CITEŞTE ŞI Cum poate scăpa Traian Băsescu de dosare: „Există o serie de forţe. Dacă-l apără alţii din afară….”

Potrivit reglementărilor în vigoare, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu.

Alte drepturi stabilite de lege dun folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Traian Băsescu, în vârstă de 63 de ani, a fost preşedinte al României timp de două mandate, între anii 2004-2014. Anterior, a fost primar general al municipiului București, deputat şi ministru al Transportuilor, iar până în 1989 a fost comandat de navă.