TRAIAN BĂSESCU, audiat într-un nou dosar: „Parchetul îmi face un program extrem de alert. Rezist” VIDEO

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a prezentat, joi dimineaţă, la Curtea Supremă, pentru a fi audiat într-un dosar deschis ca urmare a unei plângeri depuse de o persoană din Craiova cu privire la declaraţiile sale din 2007 privind demisia în 5 minute. Este a doua zi consecutiv când fostul şef al statului este audiat, după ce, miercuri s-a prezentat în instanţă în Dosarul jurnaliştilor români răpiţi în Irak. 

08 oct. 2015, 06:20
TRAIAN BĂSESCU, audiat într-un nou dosar: „Parchetul îmi face un program extrem de alert. Rezist” VIDEO

Traian Băsescu a fost audiat, joi dimineaţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), într-un dosar în care a fost reclamat de o persoană că nu şi-a ţinut promisiunea de a demisiona în 5 minute, în 2007, aşa cum promisese. Este vorba de Ioan Șerb, care a depus la Parchet o plângere împotriva lui Traian Băsescu.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut astfel  instanţei supreme confirmarea redeschiderii urmăririi penale în dosarul în care bărbatul din Craiova l-a reclamat pe fostul preşedinte în 2007 pentru declaraţiile privind demisia. 

Traian Băsescu a confirmat că este vorba despre un cetăţean care a făcut o reclamaţie pentru că în 2007 a afirmat că va demisiona în cinci minute şi nu s-a ţinut de cuvânt.

”Rezist, nu am nicio problemă de anduranţă. (…) A cerut să fiu anchetat pentru fals în declaraţii, pentru că în 2007 am spus  că demisionez în cinci minute şi nu am demisionat. Acum Parchetul General a cerut redeschiderea acestui dosar. (…)  Parchetul General îmi face un program extrem de alert. Sigur, nu e o fericire, dar mă voi supune oricărei chemări a instanţelor.

A fost o declaraţie verbală, asupra căreia am revenit imediat după vot. (…) Citaţia pentru astăzi mi-a venit ieri la 16.30, adică e şi un lucru în forţă. Aleargă agenţii procedurali pe oriune să mă caute pentru a-mi da citaţia pentru a doua zi”,  a declarat Traian Băsescu.

CITEŞTE ŞI DOSARUL jurnaliştilor răpiţi. Traian Băsescu, în instanţă: „Este o palmă pentru România” UPDATE VIDEO

Întrebat dacă el crede că instanţa va confirma redeschiderea urmării penale în acest dosar, Traian Băsescu a spus: „Orice este posibil”.

Fostul preşedinte a mai spus, răspunzând unei alte întrebări, că nu îi este teamă de nimic şi a adăugat că este posibil ca şi în zilele următoare să mai fie chemat în instanţă.

Audierile vin la doar o zi după ce, miercuri, Traian Băsescu a fost audiat la Judecătoria sectorului 5 în dosarul răpirii jurnaliştilor din Irak, din 2005.

La 17 aprilie 2007, Băsescu a declarat că, dacă Parlamentul va vota suspendarea sa din funcție, își va da demisia în cinci minute. „În situația în care, în pofida avizului Curții Constituționale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maxim cinci minute de la vot voi demisiona din funcție și voi chema în fața electoratului și pe cei care au generat un abuz constituțional”, afirma atunci șeful statului, într-o declarație de presă.

Ulterior, Băsescu a renunțat la decizia de a demisiona.

Parchetul General a deschis mai multe dosare penale pe numele lui Traian Băsescu, ca urmare a unor plângeri depuse împotriva lui de diverse persoane, printre care și dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak.

Traian Băsescu a fost audiat, miercuri, la Judecătoria Sectorului 5, în dosarul răpirii celor trei jurnalişti romani în Irak. Instanţa nu a luat o decizie privind redeschiderea urmăririi penale în acest caz, amânând soluţia pentru data de 21 octombrie. Fostul şef de stat a declarat că deschiderea unui astfel de dosar este „o palmă dată României”. Cazul a ajuns în atenția anchetatorilor în urma unei plângeri făcută de Corneliu Vadim Tudor, în 2012.