Traian Băsescu confirmă că ştia despre falsificarea raportului privind PLAGIATUL lui Kovesi. „De mâine trebuie să înceapă verificările”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la România TV, că avea date despre falsificarea raportului Comisiei de Expertiză privind acuzaţiile de plagiat legate de teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi încă din 2014, la un an după ce a nominalizat-o pentru încă un mandat în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Băsescu a precizat că la momentul respectiv nu avea însă probele necesare pentru a face publice informaţiile, dar a subliniat că, după autodenunţul deputatului Sebastian Ghiţă legat de participarea la falsificarea raportului toate instituţiile abilitate ar trebui să se sesizeze "de mâine" şi să stabilească dacă "avem în fruntea DNA o impostoare sau un doctor în drept".

27 sept. 2016, 15:28
Traian Băsescu confirmă că ştia despre falsificarea raportului privind PLAGIATUL lui Kovesi. „De mâine trebuie să înceapă verificările”

Traian Băsescu l-a indicat drept „cap” al falsificării raportului pe Mihnea Costoiu, la presiunile făcute de generalul Florian Coldea. „Nu ştiu ce ar trebui să spună şefa DNA în momentul de faţă. Eu ştiu ce ar trebui să spună cei implicaţi despre care, recunosc, am aflat în 2014. Printre cei implicaţi sunt dl. Ghiţă, dl. Mihnea Costoiu, cu ştiinţa dlui prim ministru de la acea vreme, Victor Ponta. Eu eram singur şi ei toţi, nu m-ar fi crezut nimeni. Eu am aflat atunci că raportul cu privire la neplagiatul dnei. Kovesi a fost falsificat. Presiuni pentru falsificarea acelui raport a făcut generalul Coldea. Mihnea Costoiu e un om din celebra academie a ştiinţelor securităţii naţionale, dl. Ponta era într-un fel sau altul – pentru că şi dânsul avea un plagiat şi raportul favorabil pentru domnia sa a fost realizat cam în aceeaşi manieră. Eu aveam doar informaţii, niciunul dintre cei care au participat la acea falsificare nu era corect în relaţia cu mine din acest punct de vedere”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Sebastian Ghiţă, la Parchetul General: Am venit să aduc un AUTODENUNŢ. Vizată este şefa DNA, Codruţa Kovesi VIDEO

„Eu am aflat în 2014, după ce am nominalizat-o. Şeful pe linie ierarhică era procurorul general. Eu aveam doar nişte informaţii frânte în 2014. Dacă vă amintiţi, eu am declanşat povestea cu plagiatul lui Ponta. Şi Coldea, şi Kovesi au muşamalizat propriile lor plagiate. În 2013, când am nominalizat-o, nu ştiam. Ştiam doar că în 2011, când s-a dus la Timişoara să susţină doctoratul, s-a dus cu mare alai, cu generalul Coldea, cu George Maior. Acum fac o mulţime de legături. Din păcate nu le-am făcut la momentul potrivit”, a precizat Traian Băsescu.

„Laura Codruţa Kovesi poate rămâne în funcţie, dacă nu are puţină eleganţă să se autosuspende. Dar mâine Ministerul Educaţiei, prin comisia de doctorate, trebuie să înceapă investigarea lucrării de doctorat, iar Parchetul General trebuie să înceapă investigarea autodenunţului lui Ghiţă, care a partcipat. Trebuie să ştim dacă avem în fruntea DNA o impostoare sau un doctor în drept. Vorbim despre un om care în 6 decembrie 2009 era, la miezul nopţii, împreună cu Coldea, cu Maior la Gabriel Oprea şi analizau cum să facă, în funcţie de cum ies alegerile, să rămână în picioare”, a punctat Traian Băsescu.