Traian Băsescu demisionează, subiectul unui atac informatic

Bitdefender, unul dintre cei mai importanți producători de soluții antivirus din lume, avertizează asupra unei noi scheme de distribuţie malware ce foloseşte pretinsa demisie a Preşedintelui Băsescu pentru a infecta calculatoarele utilizatorilor curioşi.

16 ian. 2012, 18:20
Traian Băsescu demisionează, subiectul unui atac informatic

Mesajul, care pare trimis de un post de televiziune celebru, anunţă demisia preşedintelui si promite utilizatorului imagini în premieră cu reacţia Elenei Udrea la aflarea veştii. La urmarea linkului inclus însă, utilizatorul va fi rugat să descarce aşa-zisa imagine, un fişier executabil cu extensie dublă .jpg.exe. La deschiderea acestuia, calculatorul victimei va fi infectat cu un backdoor care va permite controlul de la distanţă a acestuia.

„Noul val de mesaje nesolicitate este extrem de asemănător cu cel din iulie, care anunţa moartea rapperului Eminem şi implicarea preşedintelui Băsescu într-un accident,” a spus Bogdan Botezatu, Security Researcher la Bitdefender.

„Acest tip de mesaje profită de curiozitatea utilizatorilor într-o situaţie de interes naţional pentru a prelua controlul asupra calculatoarelor acestora şi pentru a le folosi în scopuri ilegale,” a continuat acesta.

Bitdefender identifică această ameninţare cu numele Trojan.Agent.ATWK. Utilizatorii care nu folosesc produsele de securitate Bitdefender sunt sfătuiţi să ruleze o scanare rapidă cu QuickScan pentru a detecta o eventuală infecţie.