Traian Băsescu, despre absenţa lui Iohannis de la şedinţa CSM: „E o situaţie ridicolă să trimiţi un delegat”

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii îşi alege, miercuri, noua conducere. Invitat la şedinţă, preşedintele Klaus Iohannis nu participă, şeful statului aflându-se în că în concediu în Statele Unite.  Fostul preşedinte Traian Băsecu a comentat absenţa preşedintelui ţării de la reuniunea CSM. 

06 ian. 2016, 08:43
Traian Băsescu, despre absenţa lui Iohannis de la şedinţa CSM: „E o situaţie ridicolă să trimiţi un delegat”

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reunește miercuri pentru a-și alege noua conducere, pentru funcția de președinte candidând judecătorul Mircea Aron, iar pentru vicepreședinte – procurorul Luminița Palade.

Președinția va fi reprezentată la ședința CSM de Simina Tănăsescu, consilier prezidențial în cadrul Departamentului Reformă Instituțională și Constituțională.

„Este importantă ședința. Anul trecut, domnul Iohannis a participat la sedința CSM. Ședința are două puncte pe ordinea de zi: primul este bilanțul prezentat de conducerea CSM care își încheie mandatul. Al doilea punct este alegerea noii conduceri a CSM. A participa la bilanțul CSM care își încheie mandatul este o chestiune simbolică, de respect. A fi prezent la acest bilanț este un lucru important.

La sfârșitul acestei prezentări, președintele are ocazia să se adreseze CSM, exprimând un punct de vedere cu privire la cele prezentate în bilanț, gândurile dansului pentru mersul în continuare al justiției. Mi s-a părul foarte important ca la punctul doi să nu particip, pentru a da acel semnal de independență a CSM„, a declarat Traian Băsescu, la B1 TV.

Întrebat dacă președintele Iohannis își poate trimite un delegat la ședință, liderul Mișcării Populare a precizat că ar fi o situație ridicolă.

Cred că va fi o situație ridicolă, pentru că cel care va fi delegat nu va putea sta în capul mesei CSM. Constituția este foarte precisă. Cred că delegatul va sta undeva la ușă și va vorbi dacă i se va permite„, a spus Băsescu.

CITEŞTE ŞI Şedinţă la CSM. Klaus Iohannis nu participă. Consiliul îşi alege noua conducere

Fostul șef al statului a refuzat să comenteze faptul că Iohannis nu participă la ședința CSM pentru că încă nu și-a încheiat vacanţa din SUA.

„Eu am comentat doar simbolistica participării presedintelui la prima ședință din an a CSM„, a spus Băsescu.

Totodată, Traian Băsescu susține că nu există nicio legătură între absența președintelui și faptul că acesta are un dosar la Curtea de Apel Brașov.

„Nu există nicio legatură între una și alta. La Brasov este una… și eu aveam plângeri penale când am participat. Să nu vă gândiți că CSM este o structură care se înmoaie când îl vede pe președinte. Președintele trebuie să dea acest semn de interes, de respect pentru activitatea desfășurată de CSM în cele 12 luni ale unei conduceri care și-a terminat mandatul”, a mai spus Traian Băsescu.

„România are un preşedinte surd şi mut”

Totodată, într-un comunicat de presă al formaţiunii pe care o conduce se arată că şedinţa CSM impunea prezenţa şefului statului, cel puţin pentru a marca importanţa evenimentului şi pentru a legitima viitoarea conducere a Consiliului, însă preşedintele Klaus Iohannis a uitat de obligaţiile ce îi revin.

„România are un preşedinte surd şi mut, dar şi absent de la cârma ţării. Fiind în vacanţă prelungită în America, departe de ţară, preşedintele Iohannis a uitat de obligaţiile şi îndatoririle generate de votul românilor din noiembrie 2014. (…) Importanţa evenimentului (şedinţa CSM-n.r) impunea prezenţa preşedintelui ţării la conducerea şedinţei, cel puţin pentru a marca evenimentul şi legitima de la cel mai înalt nivel al statului viitoarea conducere a CSM. Să nu fie contestată de unii sau de alţii”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, reprezentanţii Mişcării Populare mai acuză lipsa de reacţie a preşedintelui în ceea ce priveşte criza politică din Republica Moldova, „o ţară în derută, fără guvern de multe săptămâni, cu posibilitatea declanşării alegerilor anticipate care ar aduce la guvernare partidele pro ruse”, dar şi faţă de criza migranţilor din Uniunea Europeană care ar fi atins o nouă fază.

„În loc de prezenţa la cârma ţării, domnul Iohannis trimite populaţiei, prin facebook, din îndepărtata Americă, salutări cordiale şi multe succese. Nu credem că pentru aşa ceva l-au votat românii”, mai precizează sursa menţionată.