Traian Băsescu, despre hotărârea CCR privind interceptările: E o MINCIUNĂ că se dărâmă dosare

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, la România TV, că ipoteza că hotărârea CCR privind neconstituţionalitatea folosirii unor interceptări ale SRI în anchete penale ar urma să dărâme dosare grele instrumentate de DNA este o minciună.

09 mart. 2016, 21:32
Traian Băsescu, despre hotărârea CCR privind interceptările: E o MINCIUNĂ că se dărâmă dosare

Traian Băsescu a subliniat, la România TV, că atât timp cât procurorii au probe solide care să dubleze interceptările din dosare, nu există motive de îngrijorare.

Fostul preşedinte a mai spus că este o minciună că susţine hotărârea CCR pentru că ar fi în avantajul Elenei Udrea, întrucât în dosarul acesteia nu există interceptări ci doar denunţuri.

Băsescu a mai arătat că nu este normal ca şefii de Parchete să solicite mai mulţi bani de la buget după hotărârea CCR, ci ar fi trebuit să ceară mai repede crearea unei autorităţi care să se ocupe exclusiv de acest lucru în cadrul anchetelor penale.

Iată cele mai importante declaraţii ale lui Traian Băsescu la România TV:

– Problemele au apărut după ce a apărut Noul Cod Penal. Articolul 142 spune că interceptari fac Poliţia şi alte instituţii. Din acest motiv eu consider că hotărârea CCR este absolut corectă.

– Până la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală, interceptările nu pot fi contestate. Dacă sunt chestiuni de neconstituţionalitate, sunt de la intrarea în vigoare a noului Cod Penal. Deci tot ce s-a făcut până în februarie 2014 nu poate fi pus sub semnul întrebării. Interceptările făcute de SRI după această dată, acolo unde s-au pronunţat deja hotărâri definitive, nu pot f atacate. Probleme sunt pentru ceea ce se află acum în anchetă penală sau în instanţă.

–  E o mare minciună cu dărâmarea marilor dosare. O interceptare nu e probă. Redările de la interceptări au nuanţe, de aceea trebuie probate cu fapte. Minciuna asta propagată e o minciună plătită sau interesată. Dacă sunt dosare cu acuzaţii probate numai cu interceptări, acestea trebuie să se întoarcă imediat la procurori.. Dacă sunt interceptări şi procurorii au găsit probe, atunci discutăm de un dosar care are probe. Iar dacă sunt probe, poţi să scoţi interceptările din toate dosarele.  Elena Udrea nu are nici o interceptare. Pentru amatorii de minciuna, care spun ca Basescu e de acord pentru ca Udrea are interceptari: va garantez ca am intrebat-o si pe ea, si pe avocat so nu exista interceptari.

– Dacă sunt acuzaţii numai în baza interceptărilor – valabil şi pentru delaţiunile unmora – şi nu mai există o probă materială că s-a comis infracţiunea, acele dosare trebuie trimise înapoi la procurori. Interceptarea e un suport pentru acuzare. Pe urmă, procurorul trebuie să probeze ce suspicionează în baza discuţiei telefonice. Cred că procurorii DNA nu au făcut asta, să acuze doar în baza interceptărilor.

– Eu i-aş da afară, daca aş fi preşedintele României, pe toţi cei care au cerut aparatură şi bani în plus. Toţi aceşti bugetari trebuie să spună «ne adresăm Parlamentului să creeze o autoritate neutră”. Dar s-au repezit bugetarii să ne spună „ce dezastru avem”. În ţară există echipamente, problema e cine le controlează. Trebuie puse sub control civil. E momentul in care putem crea instituţia de interceptare. Sa nu mai poată veni nimeni să rânjească în faţa unui politician şi să-i spună „ha,ha… ştim noi”.

– DNA, DIICOT, IGPR s-au repezit; toată lumea vrea să aibă echipamente de ascultare. Nu ştiu cum aceste autorităţi autonome ale Parchetului General nu au spus „trebuie sa avem echipamente la Parchet sa ne deserveasca pe toti”. Oamenii ăştia nu mai au ce căuta în funcţii. S-au imbolnavit de putere.