TRAIAN BĂSESCU, după valul de reţineri: DNA nu poate acţiona sezonier. M-aş bucura dacă ar ieşi şi EADS

Preşedintele Traian Băsescu a comentat, marţi, activitatea intensă a DNA din ultima vreme, care a culminat cu reţinerile în Dosarul Microsoft, spunând că DNA nu acţionează "sezonier". Mai mult, şeful statului a arătat că s-ar bucura dacă ar ieşi şi dosarul EADS.

28 oct. 2014, 09:18
TRAIAN BĂSESCU, după valul de reţineri: DNA nu poate acţiona sezonier. M-aş bucura dacă ar ieşi şi EADS

„Eu cred că DNA nu poate acţiona sezonier. DNA este o instituţie care nu se uită la scena politică. Merge ca buldozerul înainte. Acesta este semnul că justiţia este independentă, este liberă de presiuni. DNA să-şi facă treaba. Eu m-as bucura dacă ar ieşi şi EADS”, a spus Traian Băsescu la Adevărul Live.

Şeful statului a arătat că cei reţinuţi în Dosarul Microsoft nu sunt vinovaţi, până nu ii condamnă instanţa.

DORIN COCOŞ a fost REŢINUT de DNA VIDEO

E bine că lucrurile merg inainte. A fost un efort de izolare a justiţiei de presiunea politică. Mi-aş dori să inchei mandatul cu această poză: justiţia, după 10 ani de mandat al lui Traian Băsescu, funcţionează indepedent de scena politică. DNA a devenit apolitic odată cu numirea lui Daniel Morar. Eu am convingerea că îşi va menţine acest spirit dacă nu vor avea loc intervenţii brutale”, a adăugat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte dosarul EADS, preşedintele a spus că îşi doreşte ca acesta să iasă pentru că este „în zona care radografiază în continuare zona politică şi el este necesar”.

„Populaţia nu va fi convinsă că are nevoie de o nouă clasă politică dacă nu vede. Dosarul EADS va face o altă parte de radiografie a clasei politice româneşti”, a precizat Băsescu.

DOSARUL MICROSOFT. Gheorghe Ştefan a fost reţinut, iar procurorii vor cere arestarea preventivă

„Va pot spune un singur lucru care nu are legatura cu vreun dosar EADS. Am avut dosarul Microsoft pe masa pentru avize, am avizat, dar a trebuit sa ma si uit in el. Am luat in alte date – pentru ca mi-am adus aminte ca erau niste firme pe care le mai vazusem si in informari pe EADS – 5 firme si 4 oameni se regasesc si in Microsoft”, a mai arătat Băsescu. 

Întrebat cum a fost posibil ca miniştrii din atâtea guverne diferite să ia parte la afacerea Microsoft, Băsescu a răspuns: „Eu sint convins ca intre Daniel Funeriu, acuzat de abuz in serviciu si doamna Andronescu – n-a existat nici o discutie. La fel sint convins ca intre Nica si Sandu nu a existat vreo discutie. Atunci ce i-a unit? Nu cumva aparatul, functionarii din aparat? Aici trebuie privit cu foarte multa atentie. Lucrurile nu sint neaparat o legatura intre oamenii din partid, nu-si predau stafeta. Altceva ii leaga – oamenii de prin birouri. La abuzul in serviciu al lui Funeriu: nu putea sa mearga ministrul sa numere calculatoarele. El a primit o hirtie cu 5 semnaturi. Va ramine ca procurorii sa stabileasca in ce consta abuzul.

Sistemul e ingenuncheat, problema e cine ii taie capul?Cind ma refer la sistem, vorbesc de oameni din generatia Abraham, Voiculescu, Catalin Voicu, Mitica Iliescu, nu ma refer la generatia de politicieni tineri care au invatat naravurile proaste. Ei sint o continuare oarecum inocenta, chiar daca corupta. Ei nu sint insa sistemul vechi, ei sint noua generatie de oameni corupti. Trebuie tratati fara menajamente de institutiile statului.”

Şeful statului a mai arătat că Dosarul Microsoft e un dosar românesc şi a dezminţit afirmaţiile lui Teodor Meleşcanu că a venit de la FBI. 

Băsescu a spus că poate da scris că nu a primit nimic de la SIE. „Sefii de servicii au un mare avantaj: nu trebuie sa probeze ce spun. Eu le cer dlor Melescanu si Ungureanu sa faca publica o data si un numar de informare trimisa Presedintelui, premierului sau ministrului de resort cu privire la nereguli in cazul Microsoft. Am vazut tipul asta de oameni care fac enunturi misterioase, tip harnagea, Ungureanu, Melescanu. Fac un apel la fostii sefi SIE. Decenta este de aur”, a conchis Băsescu.