Traian Băsescu: Firmele româneşti vor fi primele afectate de introducerea split TVA

Președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat miercuri seara că introducerea split TVA va lăsa firmele fără lichidități iar primele care vor fi afectate de această măsură sunt firmele românești mici și mijlocii.

27 sept. 2017, 19:08
Traian Băsescu: Firmele româneşti vor fi primele afectate de introducerea split TVA

„Am discutat cu niște oameni de afaceri astăzi și spuneau că băncile nu creditează firme românești nici să le pici cu ceară, în schimb, creditează orice companie străină care participă la licitații. Deci, ei nu se mai pot duce la licitații mari, cum ar fi cele pentru infrastructură, pentru că nu îi mai creditează nimeni: au de luat bani de la stat și nu i-au luat, nu își pot plăti datoriile, aproape îi împinge statul în insolvență și pe cei care au mai rămas. Split TVA lasă firmele fără lichidități. (…) Firmele românești vor fi primele care vor fi cele mai afectate de introducerea split TVA și cel mai greu vor suporta firmele mici și mijlocii, pentru că la ei problema de lichiditate este aproape de ban pe ban. Deci vor fi afectate inclusiv locurile de muncă”, a afirmat Traian Băsescu, într-o emisiune la B1TV.

Fostul președinte susține că introducerea split TVA va birocratiza și mai mult plata TVA-ului și nu reprezintă soluția pentru reducerea evaziunii.

„Adică o firmă care e în contracte cu statul în mod normal când facturează își ia și TVA-ul. Acum el oprește direct, e ca și cum ar fi o stopare la sursă și nu mai lasă acea lichiditate în companie, pentru că nu are compania obligația să plătească în prima zi după facturare, plătește după 30 de zile, după 60 de zile. După părerea mea este o greșeală, pentru că va birocratiza și mai mult plata TVA-ului și nu asta era soluție pentru reducerea evaziunii, pentru că cei care au de făcut evaziune oricum nu îi găsești nici la TVA-ul plătit după 30 de zile, nici după 60 de zile, nu o să-i găsești nici la split TVA, deci nu va rezolva problema TVA-ul. Cei care fac evaziune fac prin firme-fantomă: aduc 50 de camioane de legume din Turcia, le descarcă, închid firmele și salut”, a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, mărirea de salariu care s-a dat „se va duce până la sfârșitul anului”, pentru că vor crește prețurile, deficitul de cont curent este într-o creștere galopantă, pentru că a crescut puterea de cumpărare a populației și România nu produce cât ar cumpăra românii, deci vin mărfuri din import mai mult decât exportăm.