Traian Băsescu, în proces cu CNSAS: Nu am știut că contrainformaţiile militare reprezintă Securitatea. Când va afla verdictul

05 09. 2019, 08:51

UPDATE Traian Băsescu a declarat joi, la Curtea de Apel Bucuresti, in procesul în care CNSAS il acuza că a colaborat cu Securitatea, că nu a știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea.

„Niciodată n-am știut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluție am aflat de legatura contrainformaților militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forțelor navale, asa scrie și pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate și sunt semnate „Căpitan Traian Băsescu. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov”, a declarat Traian Băsescu în fața instanței.

Mai departe, Traian Băsescu a povestit contextul în care a ajuns să dea declaraţii la Securitate.

„În discuțiile cu acest Tudor (lt-col. de Securitate – n.r.) am fost in dificultate. Ma întreba de lucruri petrecute cu un an doi înainte, evenimente proaspete, nu mă puteam scuza ca nu stiu pentru ca era recent. Ofițerul de contrainformatii știa ceva. Mai ales că noi nu ne-am ascuns. Cand am revenit intr-o vara cu Mircea ne-am angajat pe litoral. Nu ne-am ascuns pentru ca nu aveam interdictie la asa ceva. Criteriile erau asa. Eu aveam o greutate legată de un incident și un coleg. Ghinionul a făcut ca neraportarea mea despre niste colegi neajunsi in institut sa iasa la iveală după ce unul dintre cei ce nu au venit a cazut in cap pe undeva. Am fost băgat în arest șapte zile pentru neraportarea. În fața colonelului eram pentru a doua oară în fața faptei de a fi ascuns ceva. Am incercat sa ma protejeze si pe mine. Dacă acel colonel știa ceva ce stiam si eu si știa că eu stiu, aveam din nou probleme pentru ca minteam. Am spus tot ce a dorit să știe. Nu spuneam chestiuni foarte mărunte gen când ascult Phoenix. Dar imi doream nici sa nu am probleme din nou.

Afirmația lui Cornel Dimitriu părea hilară. Ca fugi cu o femeie bogata găsită în vreun port. În port găsești alte femei dar nu femei bogate. Nu am crezut vreodată că fuge spontan in vreun port. Părăsirea navei se pedepsea cu amendă penală sau până la doi ani de închisoare. Regimul democratic a amplificat aceste sancțiuni. După revoluție aceeași fapta era pedepsită cu până la trei ani”, a relatat Traian Băsescu.

______

Procesul prin care CNSAS încearcă să demonstreze calitatea de colaborator al Securităţii a lui Traian Băsescu a început joi la Curtea de Apel Bucureşti. 

„Nu il comentez (procesul, n.r.), trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu și CNSAS, ne va impăca un al treilea, judecătorul. (…) Hai să vedem procesul”, a declarat Traian Băsescu la sosirea la Curtea de Apel.

El a mai recunoscut că o decizie a instanței în defavoarea sa îi va afecta imaginea şi susţine în continuare că nu a fost colaborator al fostei Securități: „Nu, am declarat tot timpul că nu”.

Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat la Secţia Contencios Administrativ Fiscal dosarul deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu.

CNSAS precizează că numărul dosarului personal 3990, consemnat în registre în dreptul lui Traian Băsescu, se regăsește și pe notele informative olografe ale sursei Petrov, din 5.05.1975. 

În notele conspirative semnate de ”Petrov” sunt acuzații de ”lipsă se maturiate” la adresa unui elev, despre care spune că a ajuns la Institutul de Marină doar din dorința de a pleca din Iași, să fie departe de familie, dar și pentru că-i dădea posibilitatea avantajelor materiale într-un timp scurt. De asemenea, ”Petrov” mai scria că tânărul elev nu sta la NAVROM nici până la terminarea institutului. De asemenea, scria despre relațiile cu femei ale respectivului elev. Aceasta este doar o notă care arată caracterul personal al informărilor. 

Într-o altă nota, Petrov scria despre un elev că face parte din categoria celor avari, după bani, mergând până la mercantilism, că refuză să acorde ajutor colegilor dacă nu obține avantaje în schimb. Iar nota continuă în acest stil, fiind scrise discuțiile chiar și cu verișoara elevului. 

Citeşte şi: Documente despre colaborarea lui Traian Băsescu „Petrov” cu Securitatea. Reacţia fostului preşedinte