Documente despre colaborarea lui Traian Băsescu „Petrov” cu Securitatea. Reacţia fostului preşedinte

Traian Băsescu este acuzat că a semnat note informative către Securitate cu numele ”Petrov”. Fostul preşedinte susţine că nu a semnat niciun angajament şi are cinci adeverinţe de necolaborare de la la acelaşi CNSAS.

RomaniaTV.net
02 iun. 2019, 20:11
Documente despre colaborarea lui Traian Băsescu „Petrov” cu Securitatea. Reacţia fostului preşedinte

UPDATE: Fostul preşedinte, Traian Băsescu, declară, după ce Antena 3 a prezentat documente din dosarul său de la CNSAS, că nu există un angajament semnat de el nici în dosarul inscripţionat cu numele său şi nici pe microfilmul dosarului. De asemenea, nici în dosar şi nici pe microfilm nu există documente scrise de el sau chitanţe care să reprezinte plăţi efectuate de fosta Securitate către el şi prin care s-ar fi putut atesta calitatea de colaborator .

„Am luat notă de faptul că Antena 3 a prezentat documente din dosarul întocmit de CNSAS şi trimis la instanţă pentru a se stabili prin hotărâre judecătorească dacă am fost colaborator al Securităţii sau nu. Fac precizarea că nu există un angajament semnat de mine nici în dosarul inscripţionat cu numele meu şi nici pe microfilmul dosarului. De asemenea, nici în dosar şi nici pe microfilm nu există documente scrise de mine sau chitanţe care să ateste plăţi efectuate de fosta securitate către mine şi prin care s-ar fi putut atesta calitatea de colaborator”, susţine fostul preşedinte

El spune că, din câte ştie, documentele pe care CNSAS le-a anexat în dosar, cât şi microfilmul dosarului său au fost predate de către SRI la arhiva CNSAS încă din anul 2006.

„Predarea arhivei fostei Securităţi către CNSAS s-a făcut urmare a solicitării pa care eu, în calitate de Preşedinte CSAT, am făcut-o către SRI. Până în prezent, cu ocazia diverselor verificări CNSAS mi-a eliberat 4 certificate de necolaborare cu securitatea ca poliţie politică. Fiind convins că nimic din actele mele nu poate fi considerat act de poliţie politică aştept indeplinirea procedurilor legale şi verdictul instanţei”, afirmă Băsescu.

Informațiile de la CNSAS, prezentate de Antena 3, arată că din 1972, Traian Băsescu a urmat cursurile Institului de Marină Civilă Constanța, obiectiv supravegheat de linie de securitate de Secția Port a Inspectoratului Județean de Secruritate Constanța. Potrivit CNSAS, documentele identificate atestă că, din același an, Traian Băsescu a fost folosit, în calitate de sursă, cu nume conspirativ ”Petrov”, de Cpt. Despinoiu Nicolae, direct sau prin intermediul rezidentului ”Laurențiu”. În 1973, s-a format, în Ministerul Apărării Naționale, Institutul de Marină ”Mircea cel Bătrân”, prin unificarea Institutului de Marină de la Constanța cu Școala Militară de Ofițeri Activi de Marină, obiectiv de asemenea supravegheat pe linie de Securitate de ofișerii de la contrainformații militare ai Serviciului CI al Comandamentului Marinei Militare, din structura Direcției a IV-a a Securității. Atunci, dosarul personal al lui Traian Băsescu a fost identificat, potrivit CNSAS, în evidențele Serviciului CI al Comandamentului Marinei Militare, cu numărul 3990, la 29.11.1973, arată documentul sursei citate prezentat de Antena 3. De atunci, Traian Băsescu a intrat în legătură directă cu lt.col. Tudor Gheorghe, ofițer de contrainformații la Institutul de Marină ”Mircea cel Bătrân”, continuând sub numele conspirativ ”Petrov”. 

În 1988, ca reprezentant al IEFM Navrom Constanța în portul Anvers, la prima venire în țară, în iulie 1988, potrivit documentului CNSAS, Traian Băsescu a luat legătura cu organele de securitate, sesizând aspecte de interes operativ, în baza unei instruiri prealabile, fiind folosit ca persoană de sprijin, cu numele Traian, Traian B. sau B. Traian.  

CNSAS precizează că  numărul dosarului personal 3990, consemnat în registre în dreptul lui Traian Băsescu, se regăsește și pe notele informative olografe ale sursei Petrov, din 5.05.1975. 

Ce scria Petrov în notele informative 

În notele conspirative semnate de ”Petrov” sunt acuzații de ”lipsă se maturiate” la adresa unui elev, despre care spune că a ajuns la Institutul de Marină doar din dorința de a pleca din Iași, să fie departe de familie, dar și pentru că-i dădea posibilitatea avantajelor materiale într-un timp scurt. De asemenea, ”Petrov” mai scria că tânărul elev nu sta la NAVROM nici până la terminarea institutului. De asemenea, scria despre relațiile cu femei ale respectivului elev. Aceasta este doar o notă care arată caracterul personal al informărilor. 

Într-o altă nota, Petrov scria despre un elev că face parte din categoria celor avari, după bani, mergând până la mercantilism, că refuză să acorde ajutor colegilor dacă nu obține avantaje în schimb. Iar nota continuă în acest stil, fiind scrise discuțiile chiar și cu verișoara elevului. 

 

Iată notele informative prezentate la Antena 3: 

(w670)

Traian Băsescu şi-a văzut dosarul de la CNSAS cu doar câteva zile înainte alegerilor europene şi ar fi recunoscut că notele informative olografe îi aparţin, spun pentru Europa Liberă surse din instituţie. Dosarul a fost înregistrat miercuri la Curtea de Apel Bucureşti.

Anterior, Colegiul CNSAS a aprobat Nota de constatare. Aceasta conţine, potrivit informaţiilor Europa Liberă, descrierea documentelor găsite în diverse dosare despre Traian Băsescu, copii ale notelor informative, atât olografe, cât şi cele redactate de ofiţerul de Securitate în urma discuţiilor cu ”sursa”, istoricul dosarului şi corespondenţa dintre diverse instituţii.

Faptul că Traian Băsescu a recunoscut că este scrisul său pe acele note informative nu este obişnuit, spune sursa. În general, cei care sunt într-o astfel de situaţie fie neagă, fie spun că sunt falsuri şi cer expertize grafologice.

Aşa cum a scris Europa Liberă, Traian Băsescu nu are angajament cu Securitatea, lucru spus şi de acesta ulterior ( ”colaborare, colaborare, dar nu există angajament”). Pe de altă parte, Băsescu a negat faptul că ar fi avut numele de cod ”Petrov”, aşa cum a afirmat Antena 3.

Sursele Europei Libere au dezvăluit că Traian Băsescu are un dosar de reţea, dar că acesta conţine doar coperţile pe microfilm, iar notele informative ale acestuia au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI).

Traian Băsescu ar fi fost racolat în perioada în care era student la Institutul de Marină din Constanţa.

CNSAS a făcut, în 10 mai, precizări legate de procedură, în cazul dosarului privind stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu, la o zi după ce a decis trimiterea dosarului în instanţă şi după ce în presă au apărut informaţii pe această temă. CNSAS menţionează inclusiv că o persoană poate fi considerată colaborator/lucrător al Securităţii numai în urma pronunţării, de către instanţa competentă, a unei hotărâri definitive care să ateste această calitate. 

„Colegiul a adoptat nota de constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaboratoral Securităţii pentru următoarea categorie de persoane: art.3 lit.b, art.5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European – 1 persoană”, a anunţat CNSAS. 

Fostul preşedinte Tarian Băsescu declară, ca urmare acuzaţiilor de colaborare cu Securitatea, că nu va fi găsit un angajament de colaborator, pentru că niciodată nu a semnat un astfel de document.

Băsescu a precizat la România TV că nu a fost încă citat şi a reluat afirmaţiile conform cărora va merge în instanţă când va fi chemat. El a explicat din nou că are cinci adeverinţe de necolaborare cu Securitatea, emise cu ocazia altor candidaturi ale sale şi că în 2002 a fost invitat la CNSAS să ofere nişte lămuriri, dar că de această dată nu a fost solicitat.

De asemenea, a precizat că nu ştie ce conţine dosarul CNSAS.

„Garantez că niciodată nu va fi găsit un angajament, pentru că niciodată nu am semnat un angajament”, a ţinut să sublinieze fostul preşedinte.

Traian Băsescu a explicat că nu vrea să discute prea mult pe acest subiect pentru a nu prejudicia PMP, partidul al cărui preşedinte onorific este.