Traian Băsescu: În România, cele mai puternice femei sunt Kovesi şi Udrea

Președintele Mișcării Populare, Traian Băsescu, consideră că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și deputatul Elena Udrea sunt, la ora actuală, cele mai puternice femei din viața publică din România.

07 mart. 2016, 20:15
Traian Băsescu: În România, cele mai puternice femei sunt Kovesi şi Udrea

Traian Băsescu a participat luni seară la o emisiune dedicată femeilor, la TVR. Fostul preşedinte a vorbit despre importanţa femeilor în viaţa sa, dar şi în politică şi în viaţa publică.

Întrebat care este, în opinia sa, cea mai puternică femeie din România la ora actuală, Traian Băsescu a declarat: „Sunt două. Una se numește Laura Codruța Kovesi, dar este puternică pentru că e șefă de instituție, extrem de puternică instituția și asta te face și pe tine puternic. Și Elena Udrea, care suportă presiunile instituției, rămânând demnă, totuși”, a declarat Traian Băsescu, luni, la TVR 1, într-o emisiune dedicată femeilor.

Fostul preşedinte a arătat că, de-a lungul timpului, a încurajat promovarea femeilor în diverse funcții, fie în politică, fie în alte domenii. „Trebuie să remarcăm un lucru. Femeilor, când le dai putere și încredere, au o abnegație, uneori, dusă până la extrem în a proba că sunt o alegere bună. Uneori greșesc, uneori sar un anumit prag, exact din această dorință de a proba că sunt extraordinare. Din experiență vă pot spune că femeile au o mare problemă: pun mult prea multă pasiune când văd la altă femeie o geantă sau o pereche de pantofi pe care nu o au. Marea problemă a femeilor, oricâte ai promova, în momentul de față, și oricât ar fi de susținute de bărbați, este că la rându-le nu se susțin ele între ele. Este un lucru pe care l-am observat, este mâine 8 Martie și nu vreau să fiu aspru, dar nici nu pot să fiu incorect”, a spus Băsescu, subliniind că a promovat multe femei în viața politică sau pe funcții publice, printre acestea Sulfina Barbu, Roberta Anastase, Anca Boagiu, Elena Udrea, Monica Macovei, Laura Codruța Kovesi, Livia Stanciu.

Președintele MP s-a declarat, însă, împotriva unei legi care să prevadă ca pe listele de candidați să figureze un procent de 30% femei, adăugând că o astfel de abordare trebuie să vină din simpla voință a politicienilor.

„Nu o să facem nimic forțând lucrurile. Trebuie să vină din mintea noastră convingerea, conștiința că femeile sunt partenerul nostru. Eu sunt unul dintre aceia convinși și încerc să conving pe oricine că femeile ne sunt parteneri egali și au dovedit în momente critice că sunt mai bărbate decât mulți bărbați. (…) Trebuie să înțelegem că a trecut vremea bărbatului macho. Uitați-vă în declarațiile de avere ale politicienilor. Veți constata că sunt foarte mulți politicieni care câștigă mai puțin decât soțiile lor”, a adăugat Băsescu.

Întrebat dacă ar vota o femeie la funcția de președinte al României, el a răspuns afirmativ. Legat de votul pe care l-ar acorda unei femei candidat la funcția de primar general al Capitalei, Băsescu a precizat: „Da, cu o singură condiție, să nu fie prietena lui Voiculescu”.