Traian Băsescu: Întârzierea trecerii României la euro este păguboasă

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a declarat, duminică seară, că întârzierea trecerii României la euro este păguboasă, adăugând că nu există motive de îngrijorare pentru români deoarece salariile și prețurile vor fi convertite din lei în euro la cursul care va fi în ziua luării respectivei decizii.

26 mart. 2017, 18:58
Traian Băsescu: Întârzierea trecerii României la euro este păguboasă

Au intrat balticii în plină criză în euro și le merge foarte bine. Nu stau mult mai bine la salarii și pensii ca noi. Nu ai motiv să presupui că vor exploda prețurile, ar putea fi un schimb la cursul zilei când se ia decizia (…) Unde este problema dacă salariul meu se convertește în euro și se menține raportul? (…) Din punctul meu de vedere, întârzierea este păguboasă„, a spus Traian Băsescu la televiziunea B1.

Citeşte şi Traian Băsescu: Declaraţia de la Roma a stabilit o Uniune Europeană cu mai multe viteze. Vitezelor li se spune ritmuri diferite

Fostul șef al statului a afirmat că România stă, din punct de vedere economic, mult mai bine comparativ cu alte state care au aderat la euro.

Am exportat, în 2017, circa 70 la sută în zona euro. Deci economia este competitivă din acest punct de vedere. Nu mai vorbim că lângă cele 70 la sută se mai află 15 la sută din exporturi tot în state din Europa, și doar 15 la sută în afara Europei. Apoi, cea mai mare parte a exporturilor românești este realizată de multinaționale care vin din zona euro. Nu îi văd nefăcând față trecerii la euro (…) Sunt state cu o economie mai slabă ca a noastră care au trecut la euro. România are 20 la sută din PIB generat de industrie. Media în Europa este 14 la sută iar restul sunt servicii. România are o structură a economiei ei suficient de valoroasă ca să poată trecere la euro„, a mai spus Traian Băsescu.