Traian Băsescu: „Matei Balş arată impecabil. Dar nimeni nu a dat jos tencuiala de acolo”. Ce spune de scandalul vaccinării

Fostul preşedinte a criticat în termeni duri sistemul sanitar de la noi, dar şi poziţia Comisiei Europene faţă de comapniile producătoare de vaccinuri anticovid.

29 ian. 2021, 21:56
Traian Băsescu: „Matei Balş arată impecabil. Dar nimeni nu a dat jos tencuiala de acolo”. Ce spune de scandalul vaccinării

Traian Băsescu a închis multe spitale, dar critică fragilitatea sistemului militar actual.”„Este o zi trista care confirma fragilitatea unui intreg sistem, sistemul de sanatate romanesc. Arata cat de prost este managementul la nivelul fiecarei institutii de sanatate. In mandatul meu s-au inchis spitale considerate atunci drept morgi. (…) Noi mostenim sistemul sovietic, n-am vrut sa schimbam nimic. Sistemul nu mai face fata cerintelor actuale. Sa nu spuneti ca nu au fost bani sa inlocuim instalatiile electrice. (…) In ultimii doi ani a crescut numarul medicilor cu 3.000. Marea problema este infrastructura spitaliceasca. (…) Anual în România mor din cauza infecțiilor din spital 50.000 de oameni. Scrie în raportul profesorului Vlădescu din 2008. (…) In toata Europa gasim spitale care au 100 de ani. Si in Romania Matei Bals arata impecabil. Dar nimeni nu a dat jos tencuiala de acolo. (…) Si la noi avem spitale care arata impecabil, dar luam infectii din ele.”

Traian Băsescu a declarat că era de așteptat ca o nouă tragedie să se producă în spitalele din România! Fostul președinte al României consideră că este nevoie de o schimbare a sistemului medical și a relatat că fostul manager al Institutului Matei Balș, Adrian-Streinu Cercel, a recunoscut, în urmă cu câteva săptămâni, că în instituția pe care o conducea la acea vreme era frig.
”E greu să pui degetul pe o persoană. Ce s-a întâmplat la Balș era previzibil că se va întâmpla atâta timp cât nu se respectă normele. Acum câteva săptămâni, domnul Cercel ne spunea că deși nu au căldură, au cumpărat pături ca să le dea pacienților. Cât timp nu vom descentraliza sistemul de sănătate, să fie autonom, să nu mai depindă de primării și guvern, medicii să fie angajați pe baza prestației, cât timp păstrăm sistemul sovietic, se vor întâmpla astfel de lucruri.”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că reprezentanţii conducerii Institutului „Matei Balş” i-au spus că reţeaua electrică a unităţii sanitare fusese recent renovată, iar în spital nu existau improvizaţii. Arafat precizează că nu se cunoaşte cauza incendiului şi că pot fi luaţi în calcul mulţi factori în această privinţă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în urma incendiului de la Institutul ”Matei Balş” din Capitală, soldat cu moartea a cinci pacienţi. Primele audiate sunt patru asistente care lucrau la parterul clădirii, unde se află saloanele în care a izbucnit incendiul.

Incendiu la Matei Balş. Victor Ponta: Cred că Vlad Voiculescu mai face un film cu el în rol principal
Traian Băsescu a comentat și scandalul dintre Uniunea Europeană si producătorul de vaccinuri AstraZeneca: Traian Băsescu: „Comisia Europeana a semnat un contract pentru vaccinurile Oxford, pentru care a si platit 360 de milioane de euro pentru un anumit numar de doze. Compania a gasit alt client. Va livra masiv in Regatul Unit si in alta tara. Vaccinurile produse la Bruxelles au plecat spre Regatul Unit. (…) Comisia Europeană a observat că s-au făcut exporturi cu vaccinul de la Bruxelles în Marea Britanie. (…) Industria farmaceutica trebuie pusa sub control politic. (…) Oxford AstraZeneca pur si simplu nu respecta contractul.”