Traian Băsescu, mesaj pentru preşedintele Moldovei: Nicolae Timofti este obligat să câştige confruntarea cu Plahotniuc

Traian Băsescu a postat pe Facebook o scurtă analiză a crizei din Republica Moldova, unde preşedintele Nicolae Timofti refuză să-l desemneze premier pe Vladimir Plahotniuc.

14 ian. 2016, 17:41
Traian Băsescu, mesaj pentru preşedintele Moldovei: Nicolae Timofti este obligat să câştige confruntarea cu Plahotniuc

Traian Băsescu i-a transmis preşedintelui moldovean Nicolae Timofti să reziste în lupta de care depinde viitorul ţării sale, apreciind că parlamentarii care şi-au exprimat sprijinul pentru Plahotniuc au fost „cumpăraţi” de acesta. „La Chişinău, se dă o luptă titanică de care depinde viitorul ţării între Preşedintele Republicii, Nicolae Timofti, care spune „nu te desemnez premier”, şi oligarhul Plahotniuc, care îi spune Preşedintelui Republicii „eu sunt premierul”. Este esenţial ca Preşedintele Nicolae Timofti să îşi menţină poziţia oricât s-ar agita oligarhul Plahotniuc şi parlamentarii pe care i-a cumpărat şi îl susţin. În poziţia lui, Preşedintele Nicolae Timofti este susţinut de partea sănătoasă a societăţii, dar şi de democraţiile europene. Pentru credibilitatea şi viitorul Republicii Moldova, Preşedintele Republicii, Nicolae Timofti, este obligat să câştige confruntarea cu oligarhul Plahotniuc”, a scris Traian Băsescu pe reţeaua de socializare.

Candidatura oligarhului Vladimir Plahotniuc la funcţia de premier a fost respinsă de preşedintele Nicolae Timofti. „Şeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru”, a anunţat Preşedinţia moldoveană.

Cei 56 de deputați care formează majoritatea parlamentară susțin însă în unanimitate și fără echivoc că Vladimir Plahotniuc este propus pentru a fi desemnat în funcția de prim-ministru în strictă conformitate cu prevederile constituționale. Astfel, aceștia își reafirmă cerința de desemnare a lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Potrivit presei moldovene, Plahotniuc i-a scris o scrisoare preşedintelui Nicolae Timofti. „Dacă mă desemnați premier, semnez declarația de integritate”.

„Mă oblig ca, imediat după desemnarea mea pentru funcția de premier, să semnez declarația de integritate, prin care să confirm, atât standardele de integritate, dar și calitățile, competența, experiența mea și a echipei mele”, se arată în scrisoarea trimisă de Plahotniuc președintelui astăzi, 14 ianuarie.

Semnatarul scrisorii dă asigurări că „suspiciunile (că nu ar fi integru – n.r.) sunt neîntemeiate, fiind efecte ale campaniilor de manipulare a opiniei publice care m-au vizat personal”.