Traian Băsescu: Nu cred că Legea descentralizării va trece de CCR. Contravine principiului statului unitar

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că, în cazul în care sesizarea PDL privind Legea descentralizării nu va fi admisă de către Curtea Constituţională, va retrimite legea la Parlament în vederea reexaminării, nefiind exclusă şi o nouă sesizare a CCR.

10 dec. 2013, 17:58
Traian Băsescu: Nu cred că Legea descentralizării va trece de CCR. Contravine principiului statului unitar

Traian Băsescu a precizat că nu a citit textul sesizării depuse de către PDL, estimând însă că Legea descentralizării nu va trece de Curtea Constituţională. „Nu cred că trece de CCR pentru că modul în care a conceput-o Guvernul contravine principiului de stat unitar. Se crează insuliţe cu autonomie majoră în raport cu guvernul central. Nu ştiu cum au formulat cei care au făcut sesizarea. Dacă ajunge la mine, o retrimit şi apoi o atac la Curtea Constituţională”, a declarat preşedintele României.

Acesta a afirmat că erorile din lege au devenit cu atât mai evidente în urma scandalului izbucnit la spitalul din Ploieşti. „Ministrul Sănătăţii spunea că nu are pârghiile să intervină deoarece spitalele sunt în subordinea consiliilor judeţene, dar minţea cu neruşinare pentru că avea în subordine direcţiile sanitare ce trebuie să supravegheze spitalele din judeţe. Acest lucru ne arată cât de mare este eroarea conceptului domnului Dragnea de a transmite direcţiile sanitare în subordinea preşedinţilor CJ. În opinia mea, este o şubrezire a statului şi capacităţii de inspecţie, control şi implementare a politicilor sale”, a spus Băsescu.

Acesta a arătat că Legea descentralizării nu va face decât să lase Guvernul fără capacitatea de a-şi implementa propriile decizii. „Ne pregătim să consolidăm baronimea locală şi prin transferarea tututor instrumentelor de control ale activităţilor din teritoriu. Ceea ce se întâmplă la Ministerul Sănătăţii probează că, fără direcţiile descentralizate, Guvernul rămâne izolat la Bucureşti şi habar nu are ce se întâmplă în teritoriu”, a conchis Traian Băsescu.