Traian Băsescu: Oare cine va cere control judiciar pentru procurorii DNA pentru încălcarea dreptului la apărare?

Traian Băsescu acuză DNA că procurorii sunt la originea informaţiilor din dosare care apar "pe surse" în presă, informaţii pe baza cărora se formează curente de opinie, iar inculpaţii nu mai beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Fostul preşedinte face aceste precizăti în contextul în care DNA cere control judiciar pentru Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

16 aug. 2016, 09:45
Traian Băsescu: Oare cine va cere control judiciar pentru procurorii DNA pentru încălcarea dreptului la apărare?

Traian Băsescu apreciază drept corectă acţiunea DNA de a cere control judiciar pentru Lia Olguţa Vasilescu, având în vedere că faza procesului, însă consideră că la originea acestui tip de dezvăluiri de informaţii din dosare stau chiar procurorii DNA, care oferă informaţii pe surse.

„Pe bună dreptate, DNA cere control judiciar pentru Olguţa Vasilescu. De ce? În condiţiile în care dosarul se află în cameră preliminară, unde atât şedinţele, cât şi dosarul nu sunt publice, Olguţa a început să facă publice, selectiv, documente din dosar spre a fi judecată de poporul craiovean.

Şi ce să vezi? Poporul chiar începe să o judece, incriminându-l şi ameninţându-l pe cel care a denunţat ilegalităţi. Mai mult, un funcţionar din primărie îl ameninţă direct pe denunţător. Rezultatul acţiunilor Olguţei este că a devenit erou al Craiovei, iar denunţătorul inamicul public numărul 1.

Putem fi toţi de acord că acţiunea Olguţei este cel puţin incorectă, dacă nu ilegală.

Şi, totuşi, cei care au generat judecarea de către popor a acuzaţilor au fost chiar procurorii DNA. Ei sunt aceia care au transmis către public, selectiv, din toate dosarele, documente incriminatoare împotriva celor pe care îi acuzau. Ei sunt aceia care au stimulat poporul şi televiziunile să devină judecători ai celor pe care i-au acuzat, „uitând” de dreptul fundamental la o anchetă şi la un proces corecte.

Oare cine va cere control judiciar pentru procurorii DNA pentru incalcarea dreptului la aparare ?

Încep să apară roadele politicii nefaste duse de DNA în a declara oameni vinovaţi înainte de a-i declara vinovați judecătorii.

Cu toate aceastea, consider că DNA a procedat corect solicitând măsura controlului judiciar împotriva Olgutei Vasilescu, pur simplu pentru că a încălcat legea.

Sau poate Olguţa Vasilescu o fi în legitimă apărare? Doar un judecător ne poate spune credibil. Şi ne-o va spune azi”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Curtea de Apel București a rămas în pronunțare, marți, față de contestația DNA împotriva deciziei instanței inferioare privind neluarea măsurii controlului judiciar față de primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, în dosarul în care aceasta a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de corupție.

Citeşte şi: Lia Olguţa Vasilescu, la CAB: Denunţătorul este transformat într-un hărţuitor. Vrem să cerem expertiză psihiatrică