Băsescu: Obiectivul convenit cu Ponta este să păstrăm portofoliul Agriculturii în Comisia Europeană

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că ţara noastră îşi propune ca, în cadrul viitoarei Comisii Europene, să păstreze comisariatul Agriculturii pentru Dacian Cioloş. Băsescu a precizat că acest obiectiv a fost convenit împreună cu primul-ministru Victor Ponta.

27 iun. 2014, 16:17
Băsescu: Obiectivul convenit cu Ponta este să păstrăm portofoliul Agriculturii în Comisia Europeană

Traian Băsescu a anunţat, la finele lucrărilor Consiliului European de vară, că membrii acestuia au votat, cu 26 voturi pentru şi două împotrivă, ca Jean Claude Juncker să fie propus drept viitor preşedinte al Comisiei Europene. „Asta înseamnă declanşarea unui proces extrem de complicat ce va duce la desemnarea noului preşedinte al Consiliului European, a comisarilor şi preşedintelui Parlamentului European şi va începe un proces de negociere între grupurile don parlamentul European pentru că nimeni nu are majoritate”, a declarat preşedintele.

În acest proces, România îşi propune ca Dacian Cioloş să rămână comisar pentru Agricultură şi în următorii 5 ani. „Obiectivul nostru, aşa cum am convenit cu prim-ministrul Victor Ponta, este să ne menţinem portofoliul agriculturii prin Dacian Cioloş, unul dintre cele mai prestigioase şi mai mari portofolii din Comisia Europeană. Nu ştiu dacă vom reuşi, dar vom face tot ce se poate să nu mai avem un portofoliu gen multilingvism”, a declarat Băsescu adăugând că Agricultura este un portofoliu foarte important întrucât gestionează circa 40% din bugetul Uniunii Europene.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 15 aprilie, că „ar fi o mare greşeală” ca România să nu-l menţină pe actualul comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloş, ca propunere pentru postul de comisar european.

„Ar fi o mare greşeală ca România să nu-şi menţină propunerea pentru Cioloş. Eu ştiu cât de greu este portofoliul, cel mai râvnit dintre toate portofoliile pe care le are comisia. E portofoliul cu cei mai mulţi bani şi e comisarul care poate face bine foarte multor ţări prin modul cum redistribuie resursele financiare. Cred că România ar face o mare greşeală să meargă cu o altă propunere pentru că a fost o bătălie cumplită obţinerea acestui portofoliu”, a spus Băsescu, la Digi 24 TV.

El a afirmat că până şi în aceste condiţii nu este garantat că România va primi în continuare postul de comisar european pentru agricultură.

„Punctul de vedere al premierului Ponta este, cel puţin ceea ce mi-a spus mie, să mergem pe Cioloş. (…) Am avut multilingvismul şi când am spus că vrem agricultura, vreo două zile a fost: ‘Da, dar v-o dăm fără plăţi directe, v-o dăm numai cu pescuit, cu dezvoltarea rurală, dar fără plăţile directe’. A fost o negociere extrem de complicată. Acum, după ce ai avut agricultura, dacă te apuci să încerci să încerci să te mişti… şi aşa nu e garantat că-ţi menţii agricultura”, a declarat şeful statului.