Traian Băsescu: „Patriarhul Daniel poate fi declarat Omul Centenarului”

Fostul preşedinte spune că Patriarhul Daniel ar trebui să primească un titlu onorific.

25 nov. 2018, 18:49
Traian Băsescu: „Patriarhul Daniel poate fi declarat Omul Centenarului”

Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului este „o mare bucurie şi un moment de o semnificaţie extraordinară”, iar Patriarhul Daniel „şi-a câştigat dreptul de a fi declarat omul Centenarului”, întrucât a împlinit un vis de peste o sută de ani al românilor ortodocşi.

Traian Băsescu este recunoscut ca fiind un om deloc bisericos! Fostul președinte a intrat în memoria colectivă a credincioșilor cu o poză în care apare râzând, în mijlocul membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Cu toate acestea, Băsescu spune că Patriarhul Daniel ar trebui să primească un titlu onorific, după ce a reușit să împlinească un vis de peste 140 de ani al românilor: construirea unei Catedrale Naționale.

„Astăzi, este o zi de mare bucurie pentru ortodoxie şi nu numai pentru ortodoxia română. (…) Ca semnificaţie este extraordinar. Toţi ştim că realizarea Catedralei Neamului sau a Catedralei Mântuirii Neamului sau a Catedralei Naţionale – dar îi va rămâne Catedrala Mântuirii Neamului – este un obiectiv care a fost fixat acum mai bine de 100 de ani, în timpul Regelui Carol I (…) Iată că acum, la 29 ani de la Revoluţie, BOR a reuşit şi cred că – şi o spun fără nicio intenţie de flata – cred că Patriarhul Daniel şi-a câştigat dreptul de a fi declarat omul Centenarului. A reuşit împlinirea unui vis de mai bine de 100 de ani al românilor ortodocşi, ceea ce e mare lucru’, declarat fostul şef al statului la România Tv.

Senatorul a adăugat că mai e mult de lucrat pentru finalizarea catedralei şi a complexului din jurul său, dar „momentul de astăzi (duminică-n.r.) va rămâne în istoria ortodoxiei române şi nu numai, mai ales într-o perioadă în care BOR e zgâlţâită de conflicte extrem de puternice”.