Traian Băsescu: Prin atacurile de la Paris s-a declanşat UN RĂZBOI TERORIST contra Europei

Preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, referitor la atacurile teroriste de la Paris că, prin acestea "s-a declanşat un război împotriva Europei".

14 nov. 2015, 14:47
Traian Băsescu: Prin atacurile de la Paris s-a declanşat UN RĂZBOI TERORIST contra Europei

Traian Băsescu a participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la o întâlnire zonală a Mişcării Populare (MP), care a început cu intonarea imnului României şi cel al Franţei şi cu un moment de reculegere.

„Vreau să ţinem un moment de reculegere pentru victimele de la Colectiv şi pentru cei care au murit azi-noapte (vineri noaptea – n.r.) în atacurile teroriste dramatice din Franţa, prin care s-a declanşat un război împotriva Europei”, a spus Băsescu.

Fostul şef de stat a precizat că „războiul terorist s-a mutat pe teritoriul Uniunii Europene” şi că actuala criză a refugiaţilor trebuie gestionată foarte bine.

Este un razboi terorist. Sapte atentate simulat reprezinta faptul ca islamistii pot, si inteleg ca e vorba de un atac revendicat si de ISIS si exista si supozitia ca ar fi fost in cooperare cu Al Qaeda. Ce asteptam ca sa constam ca s-a mutat razboiul terorist pe teritoriul UE, sa se mai produca inca alte sapte atacuri simulate?

Romania ar trebui sa propuna la Consiliul European un mecanism de securizare a vietii cetatenilor europeni, tinand cont de ce se intampla cu gruparile islamiste. Eu nu spun ca toti sunt criminali. Probabil ca 95% din ei sunt niste oameni amarati, dar de multe ori, nejustificat prezenti in Europa, pentru ca multi sunt rezultatul unei migratii economice si nu a unei migratii generata de riscul pentru viata lui. Cand este vorba de riscul pentru viata, migratia este justificata, dar cand este vorba de migratie economica, imi pare rau, dar nu este cazul si nu au de ce sa vina in Europa.

In momentul in care discutam despre migratia care vizeaza apararea propriei vieti, pentru ca esti prigonit, pentru ca nu vor crestini in Siria, si aceea are limitele ei. Nu este obligatoriu sa ajungi in Europa, este suficient sa ramai intr-o tabara finantata de UE in Turcia, Liban, Iordania, pana cand situatia in Siria revine la normal”, a explicat Traian Băsescu.

Oficialul a precizat că statul francez a fost luat prin surpindere de atentatele din Paris. „Serviciile secrete franceze au fost luate prin surprindere. Si asta e greu de explicat, pentru ca daca ar fi fost un singuratic, ar fi fost mai usor sa ascunda intentia si uitati-va ca la Londra au gasit un singuratic cu o grenada. Dar cand e vorba de coordonarea a sapte atentate simulat, nu mai este o chestiune ca serviciile sa mai aiba vreo scuza„, a declarat fostul preşedinte.

Băsescu: „România este pregătită să prevină un atac terorist”

În contextul sângeroaselor atentatete din Paris, Băsescu a declarat ferm că România este pregătită să prevină un atac terorist. „Eu asa sustin, ca Romania stie ce face. Noi am avut o cu totul alta metoda. Daca va uitati, din cand in cand mai apare cate o informatie ca un numar de cetateni au fost expulzati. Romania incearca sa previna, asta a fost politica de securitate impotriva terorismului.

Nu exista sistem inexpugnabil. Se poate intampla. Nimeni nu spune ca Romania este etansa si ferita de orice intamplare, dar noi am avut o politica de prevenire. Si atunci cand am avut dubii a fost suficient, am preferat sa ii expulzam, decat sa ii tinem sa vedem ca se intampla o trasnaie„, a adăugat Traian Băsescu.

Întrebat cum comentează reacţia preşedintelui Klaus Iohannis la atentatele teroriste din Franţa, Băsescu a răspuns: „Reactia lui Iohannis la ce s-a intamplat in Paris a fost o reactie institutionala, nu putea spune mai mult„.

Sâmbătă, la Cluj-Napoca, are loc şedinţa Colegiului Naţional al Mişcării Populare, desfăşurată la un hotel din oraş, şi care va fi urmată de întâlnirea zonală a MP, la Cinema „Florin Piersic”.

Autorităţile franceze au centralizat 128 de morţi în urma atentatelor comise vineri seară la Paris, conform unui bilanţ provizoriu, care precizează că 200 de persoane sunt rănite, 99 fiind în stare critică. Cifrele bilanţului atentatelor din Franţa variază între 128 şi 153 de morţi, conform diverselor surse. Un oficial de la Primăria Parisului a anunţat în cursul nopţii 140 de morţi.

MAE a anunţat sâmbătă că doi cetăţeni români au murit în atentatele de la Paris, informaţia fiind confirmată de autorităţile franceze. De asemenea, un cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile survenite în cursul nopţii în capitala Franţei, persoana în cauză primind îngrijiri la un spital din Paris şi fiind externată în cursul dimineţii.

Preşedintele Francois Hollande a decretat trei zile de doliu naţional în Franţa, în urma atentatelor comise la Paris.