Traian Băsescu, reacție dură la decizia instanței că a fost colaborator al Securității: „Îmi apăr drepturile. S-ar putea constata că nu am avut parte de un proces prea corect”

Traian Băsescu a făcut noi declarații, în direct la RomâniaTV, după ce ÎCCJ a decis că a colaborat cu Securitatea, iar SPP şi RAAPPS au decis să-l lase fără pază, respectiv fără vila de protocol de care beneficia în calitate de fost preşedinte al României.

31 mart. 2022, 22:43
Traian Băsescu, reacție dură la decizia instanței că a fost colaborator al Securității: „Îmi apăr drepturile. S-ar putea constata că nu am avut parte de un proces prea corect”

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut decizia instanței de fond și a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică.

„În primul rând, vreau să fie foarte clar că îmi asum toate documentele care sunt scrise de mine. Toate documentele care au scrisul meu mi le asum şi îmi asum responsabilitatea pentru ele. Îmi asum responsabilitatea că reflectă lucrurile adevărate. Nu sunt inventate sau fabricate”, a spus Băsescu laa RomâniaTV.

„Resping categoric şi nu îmi însuşesc documente scrise de alţii”, a spus ferm fostul șef al statului.

Întrebat de Victor Ciutacu, în emisiunea „Punctul Culminant” dacă se referă la documentele prezentate de George Pădure, Traian Băsescu a spus că nu. „Nu mă refer nici la George Pădure, nici la cine vreţi. Ca orice om normal, îmi asum ce e scris de mine, sub scrisul meu în documente. Vă pot spune că am fost la CNSAS şi erau mai multe documente care îmi erau atribuite, dar era un alt scris decât scrisul meu. Am selectat documentele pe care mi le-am asumat şi am spus că pe astea mi le asum. Nu le-am contestat, n-am cerut expertizat grafologică”, a mai spus Băsescu.

Întrebat dacă se aștepta la reacția subită a autorităților, în contextul în care se știe de lentoarea cu care acționează de obicei, Traian Băsescu a declarat: „Indiferent dacă mă aşteptam sau nu, în legea modificată scrie că suspendarea drepturilor are loc de la data pronunţării sentinţei definitive. Ori instituţiile ştiind legea au întârziat cu circa una două zile. Instituţiile au întârziat una, două zile faţă de ce scrie în lege. Nu am ce să le eliberez. Legea cere ca termenul de eliberare a casei de 60 de zile să curgă din momentul pronunţării sentinţei definitive”.

Victor Ciutacu: Aveţi de gând să respectaţi în integralitate decziiile, hotărârile? Predare fără pază, mutare în 60 de zile?

Traian Băsescu: „Vă pot spune ce voi face în continuare. Mă voi adresa CEDO. O să fiu judecat pe ceea ce eu am scris. S-ar putea să constatăm că nu am avut parte de un proces corect. Nu ştiu. Vom vedea. Al doilea lucru, voi face toate demersurile necesare pentru a constata dacă legea de modificare a legii 406 este constituţională. Asta vă pot spune cu certitudine.

Am şi eu obligaţii faţă de ce am fost. Am fost preşedinte al României. Am dreptul să apăr drepturile unui preşedinte al României, dar decent, în limita legii, nu venind la televizor să-mi latru mânia. Nu sunt mânios, ci tratez lucrurile aşa cum sunt”.

Despre plecarea din vila RAAPPS, şeful statului a spus că se va conforma deciziei şi a decis, alături de soţie, să caute un apartament pe care să-l cumpere sau să-l închirieze.

„Lucrul la care eu m-am gândit în mod cert e să-mi găsesc o locuinţă, o variantă, o alternativă la această locuinţă. Aşa am stabilit cu soţia, să căutăm un apartament.

Toţi banii mei şi veniturile mele le-am investit în titluri de stat, ori ca să materializez cumpărarea unui apartament va trebui la un moment dat să cer băncii să scoată la vânzare titlurile de stat pe care le am sau o parte din ele ca să pot să cumpăr apartamentul. Lucrurile sunt relativ simple. Nu voi sta să aştept cumpărarea apartamentului legat de termenele de la CCR. Voi cumpăra acest apartament ca măsură de siguranţă”, a mai spus Băsescu.

Victor Ciutacu: Vă e teamă pentru securitate dvs şi a familiei?

Traian Băsescu: Nu îmi e teamă, chiar dacă pe lumea asta există delatori. Dacă aţi vrut să aveţi un delator, l-aţi avut înainte pe Cristescu. Nici nu îl cunosc pe Culiţă Tărâţă, nu l-am văzut în viaţa mea. Am aflat tot de la Cristescu că am dus saci cu bani sau că l-am omorât pe Patriciu. Procurorul care l-a anchetat pe Patriciu se numeşte Critescu. Ea sora domnului care vorbea înainte, procurorul care a avut dosarul Patriciu. (Şi care a cerut mandatul de arestare, procurorul Cristescu de la DIICOT). Din punctul ăsta de vedere, mulţi oameni săraci cu duhul pe lumea asta.

Mai avem un om care ne explica cum s-a infiltrat Soros, pe de o parte, şi ruşii, pe de altă parte, pe lângă mine. Aflu că a mai fost nu ştiu ce şef al Armatei care m-a prevenit. L-aş ruga pe reporterul dvs să spună care a fost şeful serviciilor de informaţii al Armatei care m-a prevenit privind chestiunea asta pentru că e absolut ridicol. N-a existat niciodată!

Vă mai pot spune un lucru! O astfel de sesizare de o asemenea gravitate să ai oameni ai ruşilor şi ai lui Soros plantaţi lângă tine se făcea scris! Şi nu venea numai la mine! Se distribuia la toate structurile de securitate. N-am auzit de aşa ceva şi este o altă delaţiune care îşi găseşte rezonanţă prin postul dvs.

Victor Ciutacu: Excludeţi ca în timpul mandatelor să fie penetrat cercul dvs apropiat?

Traian Băsescu: Exclud această posibilitate cu atât mai mult cu cât existau prezenţe ale structurilor de securitate chiar în Palatul Cotroceni. Securitate aparatului prezidenţial!

Victor Ciutacu: Băgaţi mâna în foc pentru tot aparatul?

Traian Băsescu: Categoric! N-aveam cum să am un trădător infiltrat în aparatul preşedinţiei.

Victor Ciutacu: Reintraţi în politica activ? În PMP?

Traian Băsescu: Nu, încă nu am luat o astfel de decizie. Nu e o prioritate pentru mine revenirea în politică, ci o prioritate pentru mine e să-mi rezolv lucrurile astea care au apărut acum.