Traian Băsescu s-a decis în legătură cu candidatura la Primăria Capitalei. Răspunsul oferit România TV a fost categoric

Invitat duminică seara în studioul România TV, fostul preşedinte şi primar general al Bucureştiuui Traian Băsescu a fost întrebat de realizatorul Ioan Korpoş dacă ar mai fi tentat de un nou mandat în fruntea municipalităţii.

19 ian. 2020, 18:29
Traian Băsescu s-a decis în legătură cu candidatura la Primăria Capitalei. Răspunsul oferit România TV a fost categoric

Traian Băsescu susţine că are abilităţile necesare de a conduce Primăria Capitalei, dar pentru această muncă trebuie cineva mai tânăr, care să aibă energia de a munci mult.

Este un lucru pe care îl pot face și l-aș face cu plăcere. Dar nu mai e cazul. Am 68 de ani. Probabil că trebuie un primar mai tânăr, cu mai multă energie, fiindcă la ce se întâmplă în Bucureștiul ăsta munca este foarte solicitantă.

Vă pot spune că dacă cel care va câștiga alegerile mă va întreba îi voi spune ce trebuie făcut. Știu foarte bine ce trebuie făcut. În ce mă priveşte, categoric nu voi candida„, a spus Traian Băsescu, la România TV.

Europarlamentarul Traian Băsescu susţine că, în situaţia în care alegerile locale s-ar organiza concomitent cu cele parlamentare, datorită maşinăriei de partid, PSD ar avea un scor electoral mai bun la parlamentare decât dacă acestea ar fi organizate separat.

 

„Dacă cineva a făcut socoteli de suprapunere (a alegerilor anticipate – n.r.) pe locale a greşit-o rău de tot, pentru că PSD-ul se mobilizează cel mai bine la locale. Acolo fiecare primar, fiecare consilier PSD, şi ei sunt două treimi, se mobilizează pentru ei şi, dacă tot se mobilizează pentru ei, pune ştampila şi pe partidul lui la legislative. Eu cred că liberalii, care sunt aliaţii noştri, dar eu vorbesc ca să îi şi trezesc din visele astea, liberalii trebuie să ştie că maşinăria de partid a PSD-ului este mai puternică decât cea pe care au moştenit-o de la PDL. PDL-ul avea a doua mare maşinărie de campanie, dar toţi ştiam să PSD-ul are o maşinărie mai tare, mai eficientă decât a noastră. Deci să nu mizeze pe faptul că au structura de campanie a PDL-ului şi că vor învinge PSD-ul în timp ce se desfăşoară localele. Eu nu spun că PSD-ul va mai lua aceleaşi procente, dar va lua procente mult mai bune decât dacă s-ar desfăşura legislativele separat de locale. La locale PSD-ul se mobilizează maxim” , a afirmat Traian Băsescu duminică seară, la România TV.

Fostul preşedinte susţine că nu crede că liberalii îşi doresc cu adevărat alegeri anticipate şi că nici nu ar avea motive pentru acest lucru.

„Sincer, nu cred că vor alegeri anticipate liberalii din 2 motive: guvernul încă poate aduna puncte luând măsuri aşteptate de populaţie (…). Liberalii sunt şi ei oameni ca noi toţi: de ce şi-ar pierde pensia de parlamentar, pentru că nu se dă pensie decât la mandat întreg, deci de ce şi-ar pierde pensia, ca să facă hatârul cui? Şi cred că sunt şi liberali responsabili care zic „De ce să băgăm ţara în instabilitate politică pentru trei, patru luni?” a adăugat Băsescu:

El cataloghează drept o „mare greşeală” faptul că PNL nu a lăsat PSD să continue guvernarea, ceea ce ar fi dus la un declin mai accentuat al fostului partid de guvernare.

„Marea greşeală a fost că au intrat la guvernare. Cine i-a pus să dea jos guvernul PSD? Trebuia să-i lase să dea jos pensiile, să dea toate cele şi pe urmă să vină la guvernare, pentru că PSD-ul intrase pe o pantă de coborâre din care nu-i mai urca nimeni. Aşa, au început să frâneze căderea” a spus Băsescu.

Eurodeputatul PMP susţine de asemenea că UDMR şi PSD nu pot da jos guvernul fără „un grup de liberali de bine” care să voteze moţiunea de cenzurî anunţată de cele două formaţiuni politice.

„În momentul de faţă, Orban se roagă de PSD „Daţi-ne jos!” şi PSD-ul nu vrea. Cred că e prima dată în ultimii cinci ani când PSD-ul e inteligent. Adică nu vă dăm noi jos, daţi-vă singuri, faceţi şi voi cum am făcut noi cu Grindeanu . (…) Marele adevăr este că acum, PSD-ul şi UDMR-ul la un loc nu au o majoritate cu care să doboare guvernul. Pot fi optimişti doar dacă un grup de liberali de bine votează şi ei moţiunea. Altfel nu au majoritatea necesară căderii guvernului” a adăugat fostul şef al statului.