TRAIAN BĂSESCU scapă de procesul de ŞANTAJ. Plângerea Gabrielei Firea a fost respinsă de ICCJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins plângerea senatorului PSD Gabriela Firea faţă de decizia Parchetului de a suspenda ancheta în cazul plângerii penale făcute de Firea împotriva preşedintelui Traian Băsescu pentru şantaj şi ameninţare.

24 iul. 2014, 18:56
TRAIAN BĂSESCU scapă de procesul de ŞANTAJ. Plângerea Gabrielei Firea a fost respinsă de ICCJ

Instanţa respinge, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petentă Firea Gabriela împotriva ordonantei nr.1139/II-2/2014 din data de 12.05.2014 dispusă de procurorul şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în hotărârea ICCJ.

Hotărârea este definitivă. În consecinţă, procurorii nu vor ancheta în timpul cât Traian Băsescu va mai fi preşedinte plângerea pentru şantaj a Gabrielei Firea din cauza imunităţii de care se bucură şeful statului.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, la data de 20 iunie, sesizarea CCR privind suspendarea urmăririi penale a preşedintelui Traian Băsescu, din motive de imunitate, în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a reclamat că a fost şantajată de şeful statului.

Instanţa supremă a admis astfel cererea formulată de senatorul PSD Gabriela Firea privind sesizarea Curţii Constituţionale.

Astfel, a fost reclamată neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului 312, alineatul 2 din Codul de procedură penală, care prevede că „suspendarea urmăririi penale se dispune şi în situaţia în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană”.

Sesizarea excepţiei de neconstituţionalitate a fost ridicată de avocaţii Gabrielei Firea, în raport cu faptul că preşedintele beneficiază de imunitate.

Instanţa supremă a stabilit ca următorul termen în dosar să fie joi, 24 iulie.

În 28 mai, avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, Lucian Bolcaș, a depus o plângere la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce Parchetul instanţei supreme a decis suspendarea anchetării președintelui Traian Băsescu „pentru calomnie”.

Potrivit apărătorului Gabrielei Firea, imunitatea preşedintelui nu trebuie să încalce egalitatea în drepturi a cetăţenilor unui stat democratic.

Scandalul Băsescu – Firea a început după ce preşedintele, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”. „Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că senatorul PSD Gabriela Firea este „o şantajistă de profesie”.

Parchetul ÎCCJ a dispus, in luna aprilie, urmarirea penala pentru santaj in urma plangerii formulate de Gabriela Vranceanu Firea impotriva lui Traian Basescu, la care a fost conexata si o sesizare a parlamentarilor, insa anchetatorii au suspendat punerea in miscare a actiunii penale, intrucat presedintele are imunitate.