DOSARUL Băsescu-Firea: Cei doi au SEMNAT un contract de MEDIERE. Parchetul va suspenda cercetările

Traian Băsescu şi Gabriela Firea au semnat un contract de mediere, după ce fostul preşedinte a apelat la un mediator pentru stingerea conflictului dintre cei doi. Firea l-a acuzat de şantaj pe Băsescu, însă procurorii de la Parchetul General au schimbat încadrarea faptei, fostul preşedinte fiind acuzat de ameninţare.

13 nov. 2015, 07:05
DOSARUL Băsescu-Firea: Cei doi au SEMNAT un contract de MEDIERE. Parchetul va suspenda cercetările

Procurorii Parchetului General vor suspenda cercetările în dosarul în care Traian Băsescu este acuzat de amenințare, după ce fostul președinte a început procedura de mediere cu senatorul PSD Gabriela Firea.

Traian Băsescu a anunţat, încă din septembrie, că intenţionează să deschidă o procedură de mediere în conflictul cu senatorul PSD. Gabriela Firea a decis, în urma discuţiilror cu mediatorul, să accepte semnarea contractului de mediere. 

„Este un curs normal al unei proceduri penale. Nu s-a înţeles doamna Firea cu inculpatul Traian Băsescu. Inculpatul Traian Băsescu a solicitat o mediere în această situaţie, doamna Firea a semnat contractul de mediere care deschide aceste proceduri.

Doamna Firea aşteaptă să vadă poziţia lui Traian Băsescu în vederea soluţionării acestui litigiu. În procedura de mediere, fiecare dintre părţi işi expune pretenţiile, urmând să se ajungă sau să nu se ajungă la un consens”, a declarat avocatul Lucian Bolcaş, la România TV

Senatorul PSD Gabriela Firea precizează, într-un comunicat de presă, că a semnat contractul de mediere în litigiul pe care îl are cu fostul președinte Traian Băsescu, aceasta fiind procedura preliminară trimiterii dosarului în instanță.

Am semnat contractul de mediere în litigiul pe care îl am cu fostul președinte Traian Băsescu, aceasta fiind o procedură preliminară trimiterii dosarului în instanță, care, în curând, va deveni obligatorie prin lege. Acceptarea medierii nu înseamnă nicidecum o împăcare, ci doar posibilitatea de a ajunge la o formulă de stingere a litigiului permisă de lege”, a explicat Gabriela Firea.

Ea a adăugat că principalul său obiectiv în această acțiune este ca fostul președinte să admită că a greșit atunci când i-a atacat familia și a denigrat-o „în mod direct și repetat”, atât personal, „cât mai ales în calitate de senator al României, ceea ce aduce atingere gravă relației firești, constituționale, dintre președintele în exercițiu și Parlamentul țării sale”.

Dacă tot se vorbește în aceste zile de schimbarea de atitudine a clasei politice, cred că este un bun prilej pentru dl. Băsescu să-și recunoască greșelile, pentru că oamenii așteaptă de la politicieni să construiască, nu să dărâme, iar dezbaterile să fie bazate pe idei și argumente, nu pe atacuri la persoană.

În cazul în care fostul președinte nu agreează această abordare, deși el a fost cel care a propus medierea, dosarul își va urma cursul în instanță și, la un moment dat, vom vedea care va fi deznodământul”, a mai spus Firea.

CITEŞTE ŞI Traian Băsescu vrea să apeleze la UN MEDIATOR în conflictul cu Gabriela Firea

Fostul președinte Traian Băsescu este cercetat penal de Parchetul General pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare în legătură cu afirmațiile sale la adresa Gabrielei Firea.

Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie 2014 o plângere penală în care îl acuza pe șeful statului de la acea dată, Traian Băsescu, de amenințare și șantaj în legătură cu declarațiile pe care acesta le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate.

În denunțul depus împotriva lui Traian Băsescu la Parchetul General se arăta: „Într-un interviu la postul de televiziune Realitatea TV, difuzat în seara zilei 13.04.2014, în cadrul emisiunii ‘Jocuri de putere’, referindu-se la activitatea parlamentară a dnei senator Firea Gabriela, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea legalității achiziției terenurilor din zona comunei Nana, județul Călărași, a afirmat: ‘Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moșia soțului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsească într-o zi acasă dacă… Nu-i atentă… Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele’ „.