Traian Băsescu şi procesele intentate de el. Succesele au alternat cu eşecurile

Preşedintele Traian Băsescu a fost, de cele mai multe ori, cel care i-a dat pe alţii în judecată pentru calomnie. Jurnalişti, oameni de afaceri sau politicieni au fost obligaţi să-i plătească preşedintelui daune morale şi să-şi ceară scuze în public pentru afirmaţii despre şeful statului. Băsescu a şi pierdut, însă, procese intentate chiar de el.

25 apr. 2014, 09:54
Traian Băsescu şi procesele intentate de el. Succesele au alternat cu eşecurile

În urmă cu trei ani, spre exemplu, instanţa a decis că preşedintele trebuie să-i dea jurnalistului Cristi Oprea aproape 1.200 de lei, cheltuieli de judecată, după un proces deschis de preşedinte pentru defăimare.

„Traian Băsescu m-a chemat în faţa instanţei de judecată pentru un articol cu informaţii şi opinii. Opinia era aceea că PDL nu mişcă nimic fără acordul său. Afirmaţia mea el avea să o repete cu privire la duşmanii lui politici, Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre care în Constanţa sunt stăpâni absoluţi şi nimic nu mişcă fără acordul lor”, a relatat Oprea.

În plus, jurnalistul a mai spus că Papa de la Roma nu-l primeşte pe preşedintele Român la Vatican pentru că se află în vacanţă.

Traian Băsesu cerea, atunci, 100 de lei, daune morale. Judecătorii i-au dat, însă, dreptate jurnalistului şi l-au obligat pe şeful statului să plătească cheltuielile de judecată.

„Instanţa l-a obligat să-mi plătească cheltuieli de judecată 1166 de lei. Timp de trei ani nu mi-a plătit. În cele din urmă, foarte aproape de limita de expirare a termenului în care puteam cere executarea silită ce ar fi însemnat blocarea conturilor Administraţiei Prezidenţiale. Am încercat un ultim gest şi i-am trimis, prin mail, pe mailul personal acea notificare. Mi-a trimis banii prin poştă. I-am primit la redacţie”, a povestit jurnalistul.

Şeful statului l-a dat în judecată şi pe deputatul PSD Mugurel Surupăceanu după ce acesta a susţinut că o parte din campania electorala a preşedintelui ar fi fost finantata din afaceri cu etnobotanice. Imaginea preşedintelui a rămas nereparată, pentru că, atunci, judecătorii i-au dat câştig de cauză deputatului PSD.

Au fost, însă, şi persoane care au pierdut în faţa preşedintelui. Dinu Patriciu a fost obligat de instanţă să-i plătească lui Traian Băsescu daune morale de 1 leu pentru că, în 2009, omul de afaceri a declarat că actualul preşedinte a lovit un copil la un miting electoral din 2004. În presă au apărut mai multe imagini cu acest momet, dar Traian Băsescu a susţinut că sunt trucate.

„Acel copil, care nu era un aurolac, a strigat ‘Trăiască Iliescu!’ Traian Băsescu l-a lovit de două ori”, spunea Dinu Patriciu în 2009. Afirmaţia l-a făcut pe Băsescu să spună de acum celebrul „Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu”.

Şi Mugur Ciuvică a pierdut în faţa lui Traian Băsescu. Preşedintele României l-a dat în judecată pe Ciuvică pentru că acesta din urmă l-a acuzat, în februarie 2004, că a fost turnător la Securitate. Judecătorii români l-au obligat pe Ciuvică să-i plătească preşedintelui daune morale în valoare de 50.000 de lei.

Anul trecut, Băsescu a anunţat că-l dă în judecată pe senatorul Sorin Roşca Stănescu, după ce parlamentarul a declarat că preşedintele a luat bani să susţină proiectul minier de la Roşia Montană. „Sper să se ducă singur, ca falsificator, lângă Înalt Preasinucisul Adrian Năstase”, comenta preşedintele spre furia pesediştilor.