Traian Băsescu spune că Tudorel Toader nu-l poate salva pe Liviu Dragnea. Ce spune fostul preşedinte despre referendumul pe justiţie

Traian Băsescu a declarat la România TV că Tudorel Toader nu poate da Ordonanţa de Urgenţă pentru recursul în anulare pentru că astfel ar încălca decizia Curții Constituțională.

23 mart. 2019, 19:02
Traian Băsescu spune că Tudorel Toader nu-l poate salva pe Liviu Dragnea. Ce spune fostul preşedinte despre referendumul pe justiţie

Tudorel Toader nu poate să vină cu ceea ce a cerut PSD. Sunt 2 subiecte: unul este să acopere cu OUG pe recurs în anulare pe sentințe din 2014 și până acum ca să-i rezolve problema lui Dragnea. Nu se poate! Am fi ca într-o țară bananieră. Ei se leagă de deciziile CCR, dar ele se aplică pentru viitor. CCR a zis: se permite recurs extraordinar pentru sentințele aflate în curs de recurs extraordinar, ceea ce înseamnă 30 de zile, ori ei vor din 2014. Nu se poate.

Există o variantă: dă Tudorel Ordonanță de Urgență care stă două săptămâni în vigoare, aceea OUG produce efecte. Până o contestă Avocatul Poporului la CCR sau până când o ia în discuție Parlamentul”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Totodată, fostul preşedinte a vorbit despre ideea lui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe justiţie. „Influențează în mod categoric prezența la vot un referendum, dar întrebarea este tentantă. L-am folosit și eu referendumul concomitent cu alte alegeri. Referendumul îi va permite președintelui să se implice în mod legal în campanie, pentru că trebuie să-și explice întrebările. Trebuie să fie o atracție pentru participare, dar nu numai pentru o parte din electorat. Riscă să nu se valideze referendumul pentru că urnele nu vor fi în aceeași sală, iar dacă întrebarea nu este atractivă, omul nu este tentat să meargă și în cealaltă sală.

După părerea mea, povestea cu fără penali în politică este neconstituțională, dar va văduvi referendumul de o mare parte din electorat. Dacă pui o astfel de întrebare, electoratul PSD o va considera o lovitură pentru Liviu Dragnea și voi boicota, iar riscul de nevalidare este foarte mare”, a mai spus Traian Băsescu, la România TV.